avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 921 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cat este valabila declaratia notariala?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cat este valabila declaratia notariala?

buna ziua,
vreau sa merg la notar sa declar ca sunt deacord si ca nu voi cere fratelui sa isi mute instalatia de gaze de pe casa mea.Aceasta a fost realizata cand traia mama noastra,ea si-a dat acordul pt.bransamentul lui, iar dupa deces prin hot judecatoreasca s-au creat loturi separate si el nu mai are drept de proprietat pe locul pe unde este bransamentul de gaze; are lot separat cu drum de acces din drumul principal la casa lui. Este valabila aceasta declaratie,pot sa o dau? el stie ca trebuie sa isi mute bransamentul, insa imi cere aceasta declaratie sa fie sigur ca nu ma razgandesc. va rog sa-mi dati ceva sfaturi,temei legal,etc. cu multumiri,
De regula actul declarativ, autentificat la notarial, are o valabilitate de 3 ani daca partile nu prevat altfel.
Aceasta conventie de care vorbiti o puteti incheia si sub semnatura privata sau de ce nu la un avocat ori notar, in ultimile doua cazuri conventia se bucura de credibilitate privind continutul, partile si data incheierii actului.
Spuneam ca declaratia are valabilitate atat timp cat nu a a schimbat situatia de drept sau de fapt sau pana nu se revoca acea declaratie, daca acest lucru este posibil.
Durata de 3 ani de valabilitate se refera la mandat si nu la declaratie. atentie ....
Ca si doamna notar, cred ca depinde de situatia de fapt.
De exemplu, acordul meu ca instalatia de gaze a vecinului sa treaca pe lotul comun e valabila pentru totdeauna, pana cand inslatatia e distrusa, cade etc. Nu exista o valabilitate in sensul ca dupa 1 an ma pot razgandi...
Eu cred ca revocarea declaratiei (!!?) date pe proprie raspundere nu ar produce niciun efect. O declaratie nu s-ar putea revoca, dupa mine, oricum.
E nevoie de acord la constituirea unui drept; daca cel care permite constituirea lui se razgandeste, nu ajunge dezacordul lui exprimat in orice mod posibil, fie revocare, fie alt act unilateral.
In plus, valoarea unui astfel de document e de acord, de constituire de drept si nu de declarare a unui fapt care exista independent de situatia mea.
Adica una e sa declar ca afara e lumina naturala si alta e sa declar ca in fiecare seara la ora apunerii soarelui iti voi face lumina... cele doua acte sunt diferite, unul e o declaratie simpla si altul e un act constitutiv de drepturi pentru persoanele care ar primi lumina seara gratis... :D

Imi e greu sa ma fac inteleasa, cert e ca depinde de situatia de fapt a se vedea daca mai e necesara o declaratie si ce efecte ar avea ea: act declarativ ori constitutiv de drepturi.
O declaratie se poate revoca depinde ce fel de declaratie. Aici ne aflam offtopic desigur. Dar sa ne gandim la revocarea renuntarii la succesiune care se face tot printr o declaratie de exemplu....
Insa repet sunt offtopic dar vroiam sa zic ca o declaratie in anumite situatii se poate revoca....
:)
Se revoca renuntarea la succesiune, nu declaratia... declaratia ramane, exista, dar nu produce efecte din cauza altui act de acceptare expresa (alta declaratie).

Alte discuții în legătură

Pot renunta la un act notarial ? valicristi46 valicristi46 Buna ziua numele meu este Valentin am si eu o nelamurire,in legatura cu un act incheeat la notar,precum ca ii dau unui vecin voie sa treaca cu teava de ... (vezi toată discuția)
Se poate reveni asupra optiunii pt succesiune? valentina.mami valentina.mami problema care o avem este ca dupa moartea tatalui(04.10.2009)sora mea a facut declaratia de acceptare a succesiunii dupa tata, iar dupa discutia cu mama s-au ... (vezi toată discuția)
Probleme cu acordul asociatiei pentru montarea unei centrale alicep alicep Buna dimineata. Ce pot face daca asociatia de LOCATARI(da,mai exista!),de fapt administratorul care face legea la noi in bloc,refuza sa-mi semneze adeverinta ... (vezi toată discuția)