Mai este in vigoare posibilitatea incheierii de "contract civil de prestari servicii" (foste "conventii civile") ?
Unul dintre angajatii societatii X are functia de baza, inginer.
Ocazional (1 luna da, 1 nu, posibil 3 luni consecutiv apoi pauza , etc, ... dupa necesitati ...) poate presta in folosul aceleiasi societati anumite servicii, altele decat cele din functia de baza. Pot intocmi cu el "contract civil de prestari servicii", cu impozitare 16% la sursa (societate)? In ce conditi? (eventual referire la actul care reglementeaza acest lucru).
Angajatul este persoana fizica, nu are SRL nici nu e PFA, altfel am putea face contract intre 2 persoane juridice.
Pe de alta parte, fiindu-mi angajat, nu pot nici sa ii maresc/micsorez salariul, de la o luna la alta.
totusi,
in cazul de fata e vb despre o presoana angajata deja cu norma intreaga in cadrul societatii, care beneficiaza de contributii cf salar. Prestatiile suplimentare le poate face acasa in timpul liber, sau in timpul prgm de lucru atata vreme cat isi face treaba.
1. Sa ii maresc / micsorez salariul de la o luna la alta, fct de serviciile prestate ocazional, e o aberatie.
2. Legislatia muncii nu imi permite sa il pontez ore suplimentare decat intr-un cuantum x, care nu ar acoperi suma, pe parcursul lunii in care efectueaza prestatia, si fatuca de la salarii ar innebuni calculand.
3. Ar mai fi varianta prbl preferata de dl a_k, sa ii dublez salariul (si inerent contributii, etc), ok pt mine, tot as iesi mai ieftin decat sa apelez la un SRL sau PFA, dar cum fac sa il platesc la 1/2 in lunile cand nu are prestatii suplimentare? Il bag in CFS, in nemotivate? Nu il nedreptatesc mai tare?
Persoana in cauza s-a oferit sa presteze serviciile respective contra sumei x (a se intelege "in mana"); neincurajand practicile de acest gen, eu ar trebui sa gasesc modalitatea legala sa ii platesc aceste servicii, el nefiind PFA, fara a-l nedreptati, dar fara exces de birocratie. Suma x = prestatii suplimentare reprezinta cca. echivalentul unui salariu net lunar.
Mie personal solutia acestui contract civil mi s-a parut optima. Alte sugestii ?
Mi-e greu să înţeleg de ce nu folosiţi mijloacele legale pe care deja le aveţi la dispoziţie şi continuaţi să priviţi totul ca pe un sistem inflexibil din care nu se poate ieşi decât prin soluţia ilegală a convenţiei de prestări servicii.
Din tot ceea ce aţi descris am impresia că priviţi legislaţia muncii foarte dogmatic chiar şi acolo unde nu e deloc cazul. E, într-adevăr, destul de restrictivă pentru angajatori şi prost concepută, dar poate acoperi şi cazuri precum al dvs.
Nu văd ce v-ar împiedica să încheiaţi un contract separat cu timp parţial sau, mai bine, un contract de muncă la domiciliu, plătit la alegerea dvs. fie pe oră, fie pe prestaţie. Nu îl obligă nimeni pe salariat să lucreze la sediul angajatorului. Poate lucra oriunde, inclusiv la propriul domiciliu.
Salarizarea se face oricum proporţional cu o anume variabilă aleasă de părţi: după timpul lucrat (în regie), după rezultatele muncii (în acord) etc. Asta înseamnă că dacă există luni cu activitate redusă şi plata este proporţională.
Aşadar, nu prefer deloc soluţia pe care intuiţi că aş alege-o.
----------
Cât despre modul cum e abordată întreaga problemă a convenţiilor de prestări servicii, pericolul este acesta: se porneşte de la un caz particular care poate fi rezolvat prin mijloace legale existente în dreptul muncii, se pune o întrebare generică (ex. "mai sunt convenţiile civile valabile?") şi se răspunde superficial, fără temei juridic şi sentenţios "sigur că da, cum să nu mai fie valabile convenţiile civile încheiate în baza Codului civil...". Păi, nu mai sunt valabile aceste convenţii civile de prestări servicii, pentru că între timp a apărut o legislaţie specială care guvernează munca, încercând să-i protejeze în faţa abuzurilor pe cei care se angajează.
Nu e o chestiune de preferinţă (prefer să închei contract de muncă sau convenţie civilă), aşa că puteţi cere "alte sugestii", dar aşteptaţi-vă să fie (foarte) greşite. Există două opţiuni legale şi atât: contractul individual de muncă sau un contract de prestări servicii încheiat cu PFA.
Eu personal sunt absolut de acord cu argumentele date de a_k.
Consider ca un contract de prestari servicii se poate incheia doar cu o PFA.
Pentru celelalte persoane exista CIM care se poate incheia si pentru 1 ora. Nimic din lege nu conditioneaza limita minima pentru care se poate incheia CIM.
Din pacate cei care trebuie sa verifice aceste contracte civile si sa decida daca sunt sau nu conforme cu legislatia din domenitul muncii au neclaritati mult mai mari decat noi.
Conventia civila
say
Buna ziua
As dori sa aflu mai multe detalii despre conventiile civile de prestari servicii si contractele de prestari de servicii - munca, legislatie, cum ... (vezi toată discuția)