avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 955 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... litispendenta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

litispendenta

la fond am fost eu chemat in judecata pt revendicare si granituire.
fata de titlul reclamantului am opus hotararea judecatoreasca de constatare a uzucapiunii pronuntata in contradictoriu cu municipiul bucuresti care nu era adevaratul proprietar al terenului uzucapat.
la fond nu am invocat uzucapiunea fata de reclamant in sensul ca am stapanit terenul mai bine de 30 de ani in timp ce el a stat in pasivitate.
am mers numai pe comparatia de titluri sustinand ca titlul meu este preferabil.
Cum solutia la fond mi-a fost nefavorabila am promovat calea de atac a recursului in care am invocat pe cale de exceptie uzucapiunea fata de intimatul reclamant.
concomitent am inregistrat o noua actiune in care l-am chemat in judecata pe adevaratul proprietar pt. constatarea uzucapiunii.

La judecatorie, fata de cererea mea de chemare in judecata privind constatarea uzucapiunii paratul poate invoca litispendenta in sensul ca in cererea de recurs se regaseste capatul privind invocarea pe cale de exceptie a uzucapiunii pentru acelasi teren ?

Este mai bine sa cer suspendarea recursului ca sa evit invocarea litispendentei ?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Mihai , Avocat 17:49, 3 Aprilie 2009
interesant este ca nu desfiinteaza o hotarare. solutia a fost data pornind dela premisa ca cel ce opune hotararea tertului care nu a participat la judecata finalizata prin pronuntarea acelei hotarari o opune cu valoarea unui mijloc de proba, respectiv prezumtie relativa, altfel tertul ar fi prejudiciat ca urmare a unei judecati la care nu a participat si nu a putut sa isi formuleze propriile aparari

si cum vedeti finalul cu litispendenta?
o invoca partea adversa la judecatorie. Aceasta o admite si apoi trimite dosarul la tribunal (instanta mai intai sesizata) unde recursul este suspendat ?
Pai vedeti, instanta de fond in nepriceperea ei, se incurca si incurca solutionarea litigiului. Este specific instantelor romanesti. Nu doresc ca ceea ce am spus sa se constituie ca o insulta la adresa magistratilor, ci doar ca o constatare a unui fapt concret, real care nu face decat sa impidice in mod real ca o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila sa-si produca efectele juridice.

Pai fireste ca vatrimite la instanta de judecata mai intai sesizata si competenta, iar aceasta din urma va repune pe rol cauza.
Asa cred eu, datr este posibil sa ma insel.

Succes!
Eu nu prea vad litispendenta

Litispendenta presupune ca pricinile sa se afle in fata instantelor de fond - ori aici una e in recurs.
intr-o situatie normala se invoca autoritatea de lucru judecat a hotararii recurate care are putere pana la casarea de instanta de recurs.
In speta ne aflam in situatia in care uzucapiunea pe cale de exceptie a fost invocata pentru prima data in fata instantei de recurs asa ca hotararea pe care urmeaza sa o pronunte o instanta ar avea autoritate de lucru judecat in raport de ceea ce ar urma sa fie data de cealalta instanta, or institutia litispendentei exact asta urmareste sa inlature
Asa zisa exceptie mi se pare a fi o cerere noua facuta in recurs. (adica nu se poate)
Iar daca instanta nu o va privi astfel, ok, atunci inseamna ca nu e invesita cu nicio cerere asupra careia ar urma sa se pronunte (adica sa va admita dvs. ceva - un capat de cerere - impotriva reclamantului). Si daca ea asa, atunci nu vad nici acele doua cereri identice prin parti, obiect si cauza (ca sa fie indeplinita una din conditiile litispendentei).
Ultima modificare: Vineri, 3 Aprilie 2009
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Actiune in constatarea uzucapiunii de 30 de ani fd fd in conditiile in care detin o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila de constatare a uzucapiunii pronuntata in contradictoriu cu o alta persoana ... (vezi toată discuția)
Autoritate de lucru judecat MelindaB MelindaB Daca exista o actiune impotriva paratului ZZ inregistrata la Judecatoria 1 la data -X, ulterior se inregistreaza o alta actiune la o alta Judecatorie 2 la date ... (vezi toată discuția)
Actiune în revendicare drept comun/ legea 10/2001 Oana  Tudor Oana Tudor Buna! Am nevoie de niste sfaturi in legatura cu o speta de altfel foarte interesanta: Pe scurt: 1. Pe 15.03.2000 la Judecatoria H. este inregistrată o ... (vezi toată discuția)