avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 956 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... litispendenta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

litispendenta

la fond am fost eu chemat in judecata pt revendicare si granituire.
fata de titlul reclamantului am opus hotararea judecatoreasca de constatare a uzucapiunii pronuntata in contradictoriu cu municipiul bucuresti care nu era adevaratul proprietar al terenului uzucapat.
la fond nu am invocat uzucapiunea fata de reclamant in sensul ca am stapanit terenul mai bine de 30 de ani in timp ce el a stat in pasivitate.
am mers numai pe comparatia de titluri sustinand ca titlul meu este preferabil.
Cum solutia la fond mi-a fost nefavorabila am promovat calea de atac a recursului in care am invocat pe cale de exceptie uzucapiunea fata de intimatul reclamant.
concomitent am inregistrat o noua actiune in care l-am chemat in judecata pe adevaratul proprietar pt. constatarea uzucapiunii.

La judecatorie, fata de cererea mea de chemare in judecata privind constatarea uzucapiunii paratul poate invoca litispendenta in sensul ca in cererea de recurs se regaseste capatul privind invocarea pe cale de exceptie a uzucapiunii pentru acelasi teren ?

Este mai bine sa cer suspendarea recursului ca sa evit invocarea litispendentei ?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Mihai , Avocat 17:49, 3 Aprilie 2009
invocarea uzucapiunii pentru prima data in recurs se constituie intr-o aparare de fond a carei finalitate se doreste a fi pierderea de catre intimat a dreptului de proprietate, adica exact ceea ce se cere pe calea actiunii principale in constatare a uzucapiunii.
Cauza din tripla identitate trebuie privita ca finalitatea demersului intreprins de parte prin formularea cererii.
Aceasta cu atat mai mult cu cat in cererea de recurs s-a invocat uzucapiunea pe cale de exceptie. In aceste conditii instanta este obligata sa se pronunte cu privire la aceasta exceptie. Ciar si admisibilitatea acestei cereri in recurs o pune in discutia partilor, se mai duc termene in timp ce fata de actiunea noua prin care s-a cerut constatarea uzucapiunii se invoca litispendenta prin intampinare.
Vreti sa-l convingeti pe judecator ca NU e litispendenta?
Sau vreti sa ma convingeti pe mine ca E litispendenta?
Ca nu prea pricep...
Sau mai degraba pricep ca ...din mesaj in mesaj ati cam vrea sa auziti de la mine chiar toate argumentele pe care le-as folosi eu in aparare...:)
vreau sa analizez mai multe pareri pro si contra,
sa o selectez pe cea corecta si sa nu ma arunc inainte convins ca am dreptate si sa pierd pentru ca lucrurile nu stau asa cum cred eu.
daca am posibilitate sa merg pe alta cale renunt la actiunea principala
Cu parere de rau:

Decizia civila nr.38/R din 17 ianuarie 2002 ? RP
INVOCAREA UZUCAPIUNII PE CALE DE EXCEPTIE IN RECURS. INADMISIBILITATE.

Uzucapiunea poate fi invocata si pe cale de exceptie pentru a paraliza actiunea in revendicare.
Aceasta exceptie insa trebuie invocata la fond spre a se putea administra probe cu privire la uzucapiune.
In recurs nu pot fi administrate probe (cu exceptia inscrisurilor), iar uzucapiunea este o stare de fapt ? care deci nu se poate dovedi cu inscrisuri ? pe de o parte, iar pe de alta parte instanta de fond si apel nu au examinat aceasta chestiune.
Ca atare, ea nu poate fi invocata pentru prima oara in recurs, incalcandu-se doua grade de jurisdictie. Cu alte cuvinte, decizia tribunalului nu poate fi criticata prin recurs pentru chestiune pe care tribunalul nu le-a examinat intrucat nu a fost sesizat cu acestea.
In ce priveste inscrisul intocmit in anul 1941 ?inventar bunuri succesorale ? acesta nu este concludent in cauza, fata de imposibilitatea procesuala a examinarii prescriptiei achizitive.
De altfel, in acest inscris sunt enumerate, intre altele, o sura din lemn acoperita cu tigla si cu sopron din lemn acoperit cu tigla, fara a se preciza topografia acestora in teren, iar din expertizele tehnice intocmite in cauza rezulta ca pe terenul proprietatea recurentului in prezent se afla trei soproane si o sura, neputandu-se identifica care este sopronul din anul 1941 dintre cele trei existente astazi pe teren (nu s-au administrat probe in acest sens).
Nu mai putin, in expertiza tehnica intocmita la fond se afirma ca sopronul care incalca proprietatea reclamantilor este construit in anul 1957 de catre recurent, iar din expertiza intocmita in apel se consemenaza ca sopronul dateaza din anul 1920.
Prin urmare, chestiunea inscrisului din 1941 insuficient lamurita pe parcursul procesului, putea avea relevanta juridica in situatia examinarii prescriptiei achizitive, respectiv a momentului in care acesta a inceput sa curga.
Cum insa aceasta problema juridica nu a fost examinata (iar in recurs examinarea nu mai este posibila pentru considerentele mai sus mentionate),instanta a constatat ca varianta de granituire adoptata la fond si apel este cea care corespunde evidentelor de carte funciara atat in ceea ce priveste traseul granitei (o linie dreapta),cat si in ceea ce priveste suprafetele de teren inscrise in aceste evidente.
Ca o consecinta, instanta a respins recursul si a mentinut decizia atacata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actiune in constatarea uzucapiunii de 30 de ani fd fd in conditiile in care detin o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila de constatare a uzucapiunii pronuntata in contradictoriu cu o alta persoana ... (vezi toată discuția)
Autoritate de lucru judecat MelindaB MelindaB Daca exista o actiune impotriva paratului ZZ inregistrata la Judecatoria 1 la data -X, ulterior se inregistreaza o alta actiune la o alta Judecatorie 2 la date ... (vezi toată discuția)
Actiune în revendicare drept comun/ legea 10/2001 Oana  Tudor Oana Tudor Buna! Am nevoie de niste sfaturi in legatura cu o speta de altfel foarte interesanta: Pe scurt: 1. Pe 15.03.2000 la Judecatoria H. este inregistrată o ... (vezi toată discuția)