Domnule, ma gandesc ca aceasta opinie juridica va profita dumneavoastra, nu vanzatorului. Dumneavoastra doriti acel credit, nu vanzatorul. vanzatorul vrea bani, nu-i treaba lui cum ii obtineti dumneavoastra. Ce ziceti?
serviciul efectuat de notar va profita dumneavoastra. Mai mult decat atat, actul acesta este solicitat de banca, institutie ce este in relatie contractuala cu dumneavoastra. Prin urmare este corect sa platiti dumneavoastra.
Pe de alta parte, suma ceruta de notar mi se pare cam mare raportat la activitatea prestata(ma gandesc ca aveti posibilitatea de a gasi un alt notar, cu alte tarife...notarul este public, nu exista notiunea de " notarul vanzatorului", iar solicitarea bancii este o magarie dat fiind ca opinia juridica o puteau obtine de la proprii juristi, in conditiile in care platiti comision de analiza dosar.
Si mie mi se pare aberanta cererea bancii, dar nu am ce face acum. Legat de pretul cerut de notar pentru aceasta opinie juridica, de asemenea, o consider nejustificat de mare. Eventual, ca sa imi fac o idee daca merita sa schimb notarul sau nu, pentru ca nu am niciun reper, imi puteti spune daca onorariul final perceput de el pentru contractul de vanzare-cumparare, de aprox 3100 lei este mare sau nu? Imobilul e nou, are 59mp utili, pretul de vanzare din contract va fi de aprox. 28000 euro. Ce parere aveti?
Nu tot ceea ce nu intelegem este si aberant. Adevarul poate fi uneori dincolo de noi. Sigur exista un motiv intemeiat pentru care este solicitata opinia juridica respectiva.
Sunt sigur ca "juristii" bancii au emis deja o opinie juridica in problema respectiva.
He-he-hei... 250 de lei e un pret derizoriu pentru o opinie juridica. Uneori muncesti 2-3 ore, alteori 7-15 ore la o opinie juridica scrisa. In toate cazurile, o ora de munca calificata la un pret brut de cca 100 de lei nu e un pret mare nici pe departe.
Pretul este atat de mic pentru ca, probabil, sunt chestiuni de formalitate pura cele analizate de notar.
Ar fi tare interesant de ce are nevoie un jurist de opinia legala a unui notar, stiut fiind ca notarul este un formalist al actelor si nu un analist de fond si de stabilitate juridica.
Mai degraba mi-as face griji de cauza acestei solicitari decat de cine plateste.
Mai apoi, in genere cumparatorul plateste spezele contractului daca partile nu au convenit altfel; dv. ati convenit altfel cu vanzatorul?
In esenta, as cere bancii sa achite onorariul notarului din spezele de analiza a dosarului. :D Asta ar fi solutia corecta. Insa, repet, mai interesant decat 250 de lei e cauza solicitarii...