avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 798 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Opinia juridica
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Opinia juridica

Buna ziua, ajutati-ma va rog cu o informatie.

Sunt in procesul de a scoate un credit de la banca, iar in acest moment cei de la banca analizeaza actele imobilului si au cerut de la vanzator o opinie juridica emisa de notarul acestuia. Problema mea consta in faptul ca notarul mi-o imputa mie ca plata, iar eu trebuie sa platesc 250 lei pentru aceasta opinie juridica. El zis ca am nevoie de ea la dosarul meu de credit de la banca, asa ca eu trebuie sa o platesc. Eu insa cred ca vanzatorul trebuie sa plateasca pentru asta.

Dvs. ce spuneti? As vrea sa am ceva argumente cu care sa merg inapoi la notar si sa ma scape de aceasta cheltuiala.

Multumesc.
Serviciile notariale se indeplinesc la cerere. Opinia notariala poate fi ceruta unul al doilea notar care nu va autentifica actul de ipoteca. Asa cum spunea si Jocandi se incearca sa se puna de fapt in carca notarului un eventual credit neperformant prin emiterea acelei opinii, adica Banca sau juristul Bancii sau ofiterul de credite sa se spele elegant pe maini. Nu toate Bancile cer acest lucru.
Onorariul nu este dublu. Opinia este o consultatie scrisa care se taxeaza inferior onorariului uni contract de ipoteca. Este in suma fixa si nu atinge ca ordin de marime onorariul unei consultatii la un avocat, fiind inferioara.
Depinde la ce avocati va referiti, nu cred ca e potrivita o astfel de comparatie. Sunt avocati care dau consultatii juridice bune si foarte bune, gratuit, inclus in dosare, inclus in actele pe care le intocmesc, inclus in acordurile finale etc.
Sunt altii care, desi taxeaza SEPARAT, nu ajung la 250 de lei/ora de consultatie.

Opinia juridica insa este altceva, nu o consultatie, dar trebuie sa includa o consultatie, lucru care nu se prea intampla in cadrul opiniei juridice notariale, caci repet, formalismul e munca notarului, nu faptul juridic.
Performanta creditului nu poate fi pusa in sarcina notarului, notarul are o raspundere dpdv juridic, nicidecum economic-financiar.

Parerea mea e ca themis are dreptate, asemenea pareri sunt o prostie crasa, banca deseori avand comisioane de analiza a dosarului de credit in care ghici ce intra? Da, si analiza juridica a dosarului.
Oricum, opinia aceea e numai o fatada de acoperire, vazand ca un act de credit se analizeaza formal odata de juristii bancii, de notarul instrumentator, de registratorul de la biroul de carte funciara... fondul, daca fondul are o problema, nu e analizat undeva decat, in caz de neintelegeri, de un jude.
De aceea spuneam: interesant e de vazut daca probelma supusa atentiei notarului e una formala ori de fond. Iar daca e de fond, e de interpretare juridica sau de fapte juridice. Si tot asa.
Consider ca acel client al bancii e inselat si prin lipsa de informare a sa. Trebuia sa i se spuna:"mai, nene, avem o nelamurire aici, adu o opinie legala DACA matale consideri ok sa cumperi in conditiile astea". Si o aduci de unde vrei tu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Documente necesare cumparare casa NituC NituC Buna ziua , Eu si sotia ne-am hotarat sa ne cumparam o casa prin programul prima casa si am inteles ca pe langa avansul de 5 - 10 % pe care trebuie sa il ... (vezi toată discuția)
Etape pana la semnarea cvc, imobil cu sarcini prin programul pc blackmamba2 blackmamba2 Hello, Intrucat consilierul nostru retail si doamnele de la notariat nu sunt in stare sa explice clar care sunt pasii de urmat pentru achizitia unui imobil ... (vezi toată discuția)
Anulare contract vanzare cumparare emilia_m emilia_m Buna seara! am mare nevoie de opinia dumneavoastra! Doresc sa cumpar un apartament si din documentatia prezentata de vanzatori rezulta ca in decursul anului ... (vezi toată discuția)