avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 798 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Opinia juridica
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Opinia juridica

Buna ziua, ajutati-ma va rog cu o informatie.

Sunt in procesul de a scoate un credit de la banca, iar in acest moment cei de la banca analizeaza actele imobilului si au cerut de la vanzator o opinie juridica emisa de notarul acestuia. Problema mea consta in faptul ca notarul mi-o imputa mie ca plata, iar eu trebuie sa platesc 250 lei pentru aceasta opinie juridica. El zis ca am nevoie de ea la dosarul meu de credit de la banca, asa ca eu trebuie sa o platesc. Eu insa cred ca vanzatorul trebuie sa plateasca pentru asta.

Dvs. ce spuneti? As vrea sa am ceva argumente cu care sa merg inapoi la notar si sa ma scape de aceasta cheltuiala.

Multumesc.
Ati punctat foarte bine! Banca a gasit o hiba in legatura cu imobilul. se doreste responsabilizarea notarului.
Sunt notari si... notari. Am intalnit o multime care lanseaza jocandi causa o sumedenie de teorii revolutionare, cand nu raspund ei juridic. In momentul in care li se solicita sa isi asume raspunderea pe teoria respectiva, refuza sau si-o schimba brusc.
este posibil ca notarul in cauza sa execute" serviciul " de a cere Oficiului de Cadastru si Cartii Funciare , un extras de carte funciara informativ , ptr a vedea ''STAREA '' imobilului ...
2- cu privire la ''ONORARIU '' notarului , este f simplu de aflat , pe acest site nici un alt notar nu si va da cu parerea ... intuiti de ce . dar puteti suna la cateva notariate , da ti detaliile de zona , suprafata , an ctie ,etc si va vor antecalcula ei , sumele pe care doriti sa le aflati
3- incercati sa identificati ce anume serviciu , doreste banca de la notar ..este interesant
Dar in ce problema au nevoie de opinia notarului?
Asta imi pare mie intrebarea ...intrebarilor...

Legea prevede ce cheltuieli sunt in sarcina unuia si ce cheltuieli sunt in sarcina altuia, dar partile se pot intelege.
Ca sa nu o lungiti, sfatul meu ar fi sa incheiati o conventie cu proprietarul si chiar daca platiti dvs. acesti bani sa ii suporte ei in cazul in care se va face vanzarea.

Pe mine ma mai mira si faptul ca notarul cere bani deoarece de regula nu cer bani decat la autentificarea actului juridic.

Opinia juridica nu este un act autentic este o consultatie scrisa pe care anumite Banci o cer notarului care instrumenteaza un act de vanzare in care pretul se va achita exclusiv sau nu dintr un credit ipotecar sau un contract de ipoteca pentru un anumit imobil sau unui alt notar diferit de cel mentionat mai sus.
Este o verificare a legalitatii actelor care stau la baza actului care se va intocmi cu Banca: a actelor de proprietate, cererea unui extras de informare CF, certficat de atestare fiscala......
Pentru astfel de opinii juridice, banca are fie corpul propriu de jurişti, fie firma de avocatură cu care are contract.

E o încălcare a drepturilor solicitantului de credit, căruia i se pun în cîrcă nişte costuri pe care ar trebui să le suporte banca, în calitate de ofertant de credite. Adică, vrei credit? Îmi aduci următoarele acte, pe care eu, bancă, le voi verifica pe propriile-mi speze şi îţi voi spune la final dacă da sau ba.

Opinia mea este că notarul ia acel onorariu pentru opinia juridică fie degeaba, fie dublu.

Degeaba, în situaţia în care oricum avea obligaţia să respingă cererea de autentificare a actului de garanţie imobiliară, pe baza unei încheieri motivate (care conţine şi opinia juridică a notarului), dacă ar fi constatat că e ceva în neregulă.

Dublu, în situaţia în care autentifică actul, autentificare care presupune un onorariu pentru activitatea în care este inclusă, vrînd-nevrînd, opinia sa juridică cu privire la dreptul de proprietate al garantului, legalitatea actelor etc etc...

Alte discuții în legătură

Documente necesare cumparare casa NituC NituC Buna ziua , Eu si sotia ne-am hotarat sa ne cumparam o casa prin programul prima casa si am inteles ca pe langa avansul de 5 - 10 % pe care trebuie sa il ... (vezi toată discuția)
Etape pana la semnarea cvc, imobil cu sarcini prin programul pc blackmamba2 blackmamba2 Hello, Intrucat consilierul nostru retail si doamnele de la notariat nu sunt in stare sa explice clar care sunt pasii de urmat pentru achizitia unui imobil ... (vezi toată discuția)
Anulare contract vanzare cumparare emilia_m emilia_m Buna seara! am mare nevoie de opinia dumneavoastra! Doresc sa cumpar un apartament si din documentatia prezentata de vanzatori rezulta ca in decursul anului ... (vezi toată discuția)