avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 797 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... solicit urgent un sfat
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

solicit urgent un sfat

Am urmatoarea speta:
Am livrat marfa unei societati cu eliberand cu acesta ocazie un aviz de insotire, semnat de reprezentantul acelei s.c.
Ulterior s-a emis factura insa nu a fost acceptata de societatea in speta.
Precizez ca nu exista un contract cu acesata s.c.
Intrebarea este: CUM RECUPERAM BANII?:((:((
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Gabriel Amironesei , Consilier juridic 14:18, 3 Aprilie 2009
Trimiteti factura cu confirmare de primire prin posta, apoi daca tot nu va platesc ii dati in judecata prin somatie la plata.

Totusi va sugerez sa aveti o intelegere amiabila dar sa fie totusi consemnata si in scris discutia sa aflati de ce nu vor sa plateasca.
In functie de valoarea in bani a marfii pe care ati livrat-o firmei care a devenit astfel debitorul d-voastra., aveti mai multe cai de a va recupera pretul datorat si neachitat.
Astfel aveti calea dreptului comun in materie, calea somatiei de plata, calea falimentului, si nu in ultima instanta calea unui proces penal.
Cu toate acestea pe dreptul comun nu prea aveti sanse, intrucat nu aveti un contract comercial incheiat in acest sens.
In ceea ce priveste procedura somatiei de plata este si ea riscanta intrucat exista instante de judecata care au respins cererea de chemare in judecata formulata si depusa in temeiul OUG nr.119/2007, chiar daca exista atat contract semnat cat si facturi semnate, existand opinia ca facturile semnate nu sunt neaparat considerata ca fiind si acceptate.
Pe Legea nr. 85/20006, privind procedura de insolventa, trebuie sa dovediti ca aveti un debitor a carui datorie este certa, lichida si exigibila, si intruneste dispozitiile legii, in ceea ce priveste deschiderea procedurii de faliment.
In cea ce priveste situatia d-voastra., sfatul meu este( dupa ce in prealabil, veti fi solicitat in scris, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, o reconciliere) de a face o plangere penala avand in vedere dispozitiile art. 215 Cod Penal referitoare la savarsirea infractiunii de "Inselaciune", pe care sa o inaintati Serviciului de Combatere a Criminalitati Fiscale din cadrul Politiei Judetene, in care sa va constituiti si ca parte civila cu suma de bani care reprezinta contravaloarea marfii livrate si neachitate.
Va sugerez acest fapt pentru ca este posibi ca, in cursul cerecetarii penale debitorul sa recunoasca existenta debitului si a cuantumului acestuia.
Chiar daca primeste solutie de neancepere a urmaririi penale, un lucru foarte important este faptul ca s-ar stabili astfel, fara echivoc, existenta debitului datorat, dupa care puteti trece la procedura somatiei de plata.
Oricum, ar trebui sa apelati la un jurist care sa va consilieze si sa va asiste in demersurile d-voastra.
Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Awb-uri de la firmele de cureierat in original pentru recuperare creante dan.dan dan.dan Am o problema in sensul ca juristul nostru imicere awb-urile plicurilor in care am trimis notificarile de plata (acele notificari in care incercam pe cale ... (vezi toată discuția)
Rog ajutor - neplata de factura adi6982 adi6982 Buna ziua, Indraznesc sa intreb aici deoarece nu cunosc foarte bine procedurile. Iata situatia: - detin societate comerciala SRL - in data de 17.07.2007 am ... (vezi toată discuția)
Nu am contract ,doar facturi gabitzaalex gabitzaalex buna ziua, am o societate careia i-am livrat marfa fara contract ci doar in baza facurilor fiscale , inca din 30.10.2006. aceasta societate nu a mai platit ... (vezi toată discuția)