In functie de valoarea in bani a marfii pe care ati livrat-o firmei care a devenit astfel debitorul d-voastra., aveti mai multe cai de a va recupera pretul datorat si neachitat.
Astfel aveti calea dreptului comun in materie, calea somatiei de plata, calea falimentului, si nu in ultima instanta calea unui proces penal.
Cu toate acestea pe dreptul comun nu prea aveti sanse, intrucat nu aveti un contract comercial incheiat in acest sens.
In ceea ce priveste procedura somatiei de plata este si ea riscanta intrucat exista instante de judecata care au respins cererea de chemare in judecata formulata si depusa in temeiul OUG nr.119/2007, chiar daca exista atat contract semnat cat si facturi semnate, existand opinia ca facturile semnate nu sunt neaparat considerata ca fiind si acceptate.
Pe Legea nr. 85/20006, privind procedura de insolventa, trebuie sa dovediti ca aveti un debitor a carui datorie este certa, lichida si exigibila, si intruneste dispozitiile legii, in ceea ce priveste deschiderea procedurii de faliment.
In cea ce priveste situatia d-voastra., sfatul meu este( dupa ce in prealabil, veti fi solicitat in scris, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, o reconciliere) de a face o plangere penala avand in vedere dispozitiile art. 215 Cod Penal referitoare la savarsirea infractiunii de "Inselaciune", pe care sa o inaintati Serviciului de Combatere a Criminalitati Fiscale din cadrul Politiei Judetene, in care sa va constituiti si ca parte civila cu suma de bani care reprezinta contravaloarea marfii livrate si neachitate.
Va sugerez acest fapt pentru ca este posibi ca, in cursul cerecetarii penale debitorul sa recunoasca existenta debitului si a cuantumului acestuia.
Chiar daca primeste solutie de neancepere a urmaririi penale, un lucru foarte important este faptul ca s-ar stabili astfel, fara echivoc, existenta debitului datorat, dupa care puteti trece la procedura somatiei de plata.
Oricum, ar trebui sa apelati la un jurist care sa va consilieze si sa va asiste in demersurile d-voastra.
Succes!