avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 895 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Acordare somaj, da sau nu?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Acordare somaj, da sau nu?

Daca o persoana revenita din CCC i se desfiinteaza postul, dar in ultimele 12 luni a avut atat concediu medical pentru ingrijirea copilului in varsta de pina la 7 ani, dar si cateva zile de concediu medical pentru ea insasi, mai poate beneficia de somaj?#-o
Cel mai recent răspuns: ioiom , utilizator 14:08, 2 Decembrie 2013
1. Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj trebuie ca in cele 24 de luni premergatoare inregistrarii la Agentia de Somaj sa aveti 12 luni stagiu de cotizare la somaj.

2. La stabilirea celor 24 de luni nu se iau in calcul perioadele de suspendare a contractului individual de munca (CIM).

3. - Perioada cat ati fost in concediu medical este perioada de suspendare a CIM.
- De aceea, pentru completarea celor 12 luni se vor lua luni de dinainte de a intra in concediu medical.
situatia este urmatoarea: angajata trebuia sa nasca in februarie 2011, dar a nascut in noiembrie 2010 prematur, automat intrand sub incidenta OUG 148/2005.. constituie stagiu de cotizare perioada de suspendare a CIM pentru CCC? I se va acorda sau nu indemnizatie de somaj?
1. Din OUG 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului:

Art. 16. - (1) Pe perioada in care se beneficiaza de indemnizatia pentru cresterea copilului, contributia individuala de asigurari sociale de sanatate se calculeaza prin aplicarea cotei prevazute de lege asupra valorii acesteia si se suporta de la bugetul de stat.
(2) Asupra drepturilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta nu se datoreaza celelalte contributii sociale obligatorii stabilite de lege.

2. Asadar daca nu se datoreaza contributii la somaj nici perioada de CCC nu este stagiu de cotizare la somaj.

3. Ramane valabil ce am spus in raspunsul anterior:
2. La stabilirea celor 24 de luni nu se iau in calcul perioadele de suspendare a contractului individual de munca (CIM).

3. - Perioada cat ati fost in concediu medical este perioada de suspendare a CIM.
- De aceea, pentru completarea celor 12 luni se vor lua luni de dinainte de a intra in concediu medical (maternitate).


4. Adica cele 12 luni de stagiu de cotizare la somaj sunt formate din lunile lucrata dupa CCC care se completeaza (pana la 12) cu luni lucrata inainte de a intra in concediu de maternitate si apoi in CCC.
multumesc frumos de raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj ContSters159916 ContSters159916 Buna ziua. O persoana care a beneficiat de concediu de crestere a copilului, si a avut un contract pe perioada determinata de 3 luni poate beneficia de somaj? (vezi toată discuția)
Indemnizatia pentru crestere copil anculita anculita Buna ziua, as dori sa stiu cum se procedeaza pentru obtinerea indemnizatiei de crestere copil dupa incheierea contractului de munca. Momentan am contract de ... (vezi toată discuția)
Persoana revenita din ccc poate fi concediata oricand? andronacheioana andronacheioana Buna ziua, As dori sa aflu care este perioada dupa care un angajator, poate dispune trimiterea in somaj, din momentul in care angajatul revine din concediu ... (vezi toată discuția)