Am si eu o mica nelamurire
Astazi am incheiat niste acte intre mama mea si noi 2 (eu si cu sotia) la notar...este vorba de un CONTRACT DE INTRETINERE, intrebarea este urmatoarea, exista vreo diferenta intre un CONTRACT DE VANZARE-CUMPARARE CU PROPRIETARUL CU DRPT DE UZUFRUCT si acest CONTRACT DE INTRETINERE?
adica mama poate sa se razgandeasca cumva si sa intampinam probleme? sau poate sa intervina altcineva si sa se anuleze contractul din diverse motive?
astept raspunsurile d-voastra
multumesc frumos o seara placuta
Contractul este prezumat de codul civil ca fiind cu titlu gratuit. Va putea fi atacat de celălalt fiu, după decesul mamei, dacă se va constata că îi încalcă rezerva succesorală.
Fratele nu va trebui să dovedească nimic, prezumţia instituită de cod răsturnînd sarcina probei, ceea ce înseamnă că dumneavoastră veţi fi cel chemat să dovedească faptul că actul a fost unul cu titlu oneros, respectiv să probaţi îndeplinirea obligaţiilor de întreţinere.
Cititi noul cod civil , instrainarea catre un descendent se prezuma a fi donatie, cand sunt mai multi descendenti, parintii pot instraina catre unul din ei o cota de 1/4 din bunuri, restul se imparte la decesul lor ,asa ca fratele dvs. dupa decesul mamei dvs. va poate da in judecata sa-si ceara partea .Trebuie sa aveti dovezi ca v-ati indeplinit obligatiile asumate prin contract, chitante la cumparaturi, la utilitati, la tot ce este stipulat ca plata in contract si martori .
Adica sa faceti o lista cu tot ce veti face. Plata intretinere 113 lei, plata telefon, mers la medic, cumparat medicamente 35 lei, chiar si cu cele fara numerar - adica ce ati facut - curatat casa, spalat haine, ridicat pensia ... iar cat timp este in forma si intelege e bine sa contrasemneze lista si mama. Tineti evidenta bine si nu o neglijati pentru ca sunt sanse mari sa va trebuiasca.