avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament atacabil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament atacabil

Va rog daca ma puteti lamuri si pe mine: am o matusa care vrea sa-mi lase prin testament apartamentul. Nu are copii, iar sotul este decedat. Singurele rude ar mai fi o sora si cativa nepoti din partea altor frati. Intrebarea este daca testamentul poate sau nu sa fie atacat de ei. Am auzit diverse pareri ba ca se poate...ba ca nu se poate...unii spun ca nu ar putea ataca testamentul decat copii, sotul sau parintii care nu exista. in schimb am fost la un notar sa cer o parere si el mi-a zis ca sa nu ma bazez pe chestia asta ca orice ruda de grad mai mic poate sa atace testamentul si sa castige un procent...deci nu mai inteleg nimic...multumesc
Ultima modificare: Vineri, 29 Noiembrie 2013
dragos79, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 11:30, 11 August 2014
m-am gandit si eu la asta...dar nu vad motivul pt care ar cere ei anularea testamentului decat lipsa discernamantului. exista vreo metoda standard legala prin care sa se demonstreze prezenta discernamantului celui care face testamentul in momentul in care il intocmeste?
Da, exista si e folosita/ceruta de unii notari: expertiza psihiatrica.
Se poate obtine un certificat medico legal de la IML in care se scris si pentru ce ii foloseste adica pt intocmirea testamentului. Acest certificat poate fi invocat si in cuprinsul testamentului.
Faceti expertiza psihiatrica apoi mergeti la notar si faceti testamentul. Dar atentie, pe masura ce imbatranesc oamenii se prostesc. Poate oricand sa fie pusa sa faca un testament olograf care anuleaza testamentul la notar. Testamentul olograf este un testament scris de mana, cu semnatura si data. Exista mai multe formule de a va lasa apartamentul, nu doar testamentul. O ingrijiti si va lasa apartamentul - prin contract. Discutati cu notarul ca el stie cel mai bine. Cunosc pe cineva care a lasat ce-a lungul ultimilor sai 2-3 ani cred ca 5-6 sau mai multe testamente olografe cu diverse dispozitii la diverse persoane, chiar unele facute de el la notar. In final nu a mai contat nici unul.
daca va referiti la contract de vanzare-cumparare e o problema- dupa moartea unchiului, o parte din apartament a revenit unui copil al acestuia din alta casatorie si care din pacate a spus ca nu-l intereseaza....inteleg ca fara aprobarea lui matusa nu poate face vanzare-cumparare pe partea ramasa ei

Alte discuții în legătură

Rog urgent informatii despre succesiune/mostenire Corina Macovei Corina Macovei Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti cum trebuie sa procedez in urmatoarea situatie: 1. Matusa mea (sora tatalui) a ramas vaduva din anul 2000.Mentionez faptul ca ... (vezi toată discuția)
Care este actul cel mai potrivit pentru a putea beneficia de moștenirea unei familii (părinți și fiu)? BG BG Va rog sa-mi sugerati care este actul cel mai potrivit pentru a putea beneficia de mostenirea unei familii, dupa decesul proprietarilor si a fiului ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesorala mariana.iancu mariana.iancu Intentionez sa deschid succesiunea in urma decesului matusii mele (martie 2007), in baza unui testament olograf prin care mi se lasa imobililul cu terenul ... (vezi toată discuția)