avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1199 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament atacabil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament atacabil

Va rog daca ma puteti lamuri si pe mine: am o matusa care vrea sa-mi lase prin testament apartamentul. Nu are copii, iar sotul este decedat. Singurele rude ar mai fi o sora si cativa nepoti din partea altor frati. Intrebarea este daca testamentul poate sau nu sa fie atacat de ei. Am auzit diverse pareri ba ca se poate...ba ca nu se poate...unii spun ca nu ar putea ataca testamentul decat copii, sotul sau parintii care nu exista. in schimb am fost la un notar sa cer o parere si el mi-a zis ca sa nu ma bazez pe chestia asta ca orice ruda de grad mai mic poate sa atace testamentul si sa castige un procent...deci nu mai inteleg nimic...multumesc
Ultima modificare: Vineri, 29 Noiembrie 2013
dragos79, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 11:30, 11 August 2014
Nu, contractul de v-c ar fi cea mai atacabila forma. GermanAlex se refera la contract de intretinere cu lasarea apartamentului (sau ce detine din el) si care e cea mai "solida" forma in asemenea cazuri.
aici m-ati bagat in ceata...va referiti la un contract de vanzare cu clauza de intretinere? stiu ca acesta este termenul si ca altfel de contract de intretinere nu exista...problema este ca mi s-a spus ca fara acceptul scris al celui care detine o parte din apartament acest act nu se poate face. si ca in lipsa acestui acord testamentul este singura solutie. oricum cred ca si in cazul unui contract de intretinere tot ar fi nevoie de expertiza psihiatrica...
Se poate transmite cota parte ce o detine matusa dvs fara acordul celuilalt coproprietar, pentru ca se transmite o cota parte ideala din bun, cel care va primi acea cota ramanand in coproprietate pe cote parti cu nepotul doamnei.
Daca nu dati pret, caci pretul este de esenta vanzarii faceti contract de intretinere simplu! Acest contract exista!In schimbul intretinerii care consta in haine, medicamente, ingrijiri medicale, hrana evaluata la o suma de ...RON. doamna va transmite dreptul de proprietate al apartamentului. Testamentul este forma cea mai ieftina nu si cea mai sigura. daca dvs prestati intretinerea si pastrati si documentele care atesta acest lucru adica chitante, facturi, bonuri pt haina, imbracaminte, medicamente, ingrijiri medicale, un contract de acest gen nu se poate anula. In plus contractul de intretinere se face si in prezenta unui reprezentant al Autoritatii Tutelare conform Lg 17/2000.
Dvs alegeti felul contractului in functie de raportul real juridic.
Nu va poate face proprietar al apartamentului pentru ca exista mostenitor al unchiului. V-as sugera sa dezbateti mai intai succesiunea dupa unchi si apoi avand renuntarea din partea copilului, matusa devine unic proprietar.Din acest moment urmati sfatul userului @GermanAlex si @Joha : certificat medico-legal de la IML, notariat si incheierea acelui contract de intretinere in prezenta reprezentantului Autoritatii Tutelare. Acest contract nu este atacabil in schimb poate fi reziliat numai de matusa dvs.(sa zicem ca nu este cazul).
Fara succesiune, s-ar putea candva, copilul unchiului sa emita pretentii.
succesiunea a fost facuta deja, copilul si-a luat partea lui...numai ca este o proprietate in comun si se pare ca nu se poate face v-c decat cu acceptul lui. acum intelegerea cu matusa ca si suma de bani era ca eu sa platesc taxele pt apartament si intretinerea...daca e vorba de cumparat haine si mai stiu eu ce...pai mai bine ma dau la o parte si las pe altcineva...

Alte discuții în legătură

Rog urgent informatii despre succesiune/mostenire Corina Macovei Corina Macovei Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti cum trebuie sa procedez in urmatoarea situatie: 1. Matusa mea (sora tatalui) a ramas vaduva din anul 2000.Mentionez faptul ca ... (vezi toată discuția)
Care este actul cel mai potrivit pentru a putea beneficia de moștenirea unei familii (părinți și fiu)? BG BG Va rog sa-mi sugerati care este actul cel mai potrivit pentru a putea beneficia de mostenirea unei familii, dupa decesul proprietarilor si a fiului ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesorala mariana.iancu mariana.iancu Intentionez sa deschid succesiunea in urma decesului matusii mele (martie 2007), in baza unui testament olograf prin care mi se lasa imobililul cu terenul ... (vezi toată discuția)