avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament atacabil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament atacabil

Va rog daca ma puteti lamuri si pe mine: am o matusa care vrea sa-mi lase prin testament apartamentul. Nu are copii, iar sotul este decedat. Singurele rude ar mai fi o sora si cativa nepoti din partea altor frati. Intrebarea este daca testamentul poate sau nu sa fie atacat de ei. Am auzit diverse pareri ba ca se poate...ba ca nu se poate...unii spun ca nu ar putea ataca testamentul decat copii, sotul sau parintii care nu exista. in schimb am fost la un notar sa cer o parere si el mi-a zis ca sa nu ma bazez pe chestia asta ca orice ruda de grad mai mic poate sa atace testamentul si sa castige un procent...deci nu mai inteleg nimic...multumesc
Ultima modificare: Vineri, 29 Noiembrie 2013
dragos79, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 11:30, 11 August 2014
Se poate face iesirea din indiviziune daca nepotul accepta o sulta pe care o veti stabili de comun acord. Cat despre cheltuielile pentru intretinerea matusii...este optiunea dvs. S-au mai intamplat cazuri cand dupa niste ani a fost reziliat contractul de catre batran iar intretinatorul a ramas cu paguba materiala si degetul in gura. Oamenii batrani sunt cusurgii si usor de manipulat .Va trebui sa buneti in balanta aspectele si sa luati o hotarare pe care sa n-o regretati mai tarziu.
Reiau discutia...in primul rand multumesc tuturor celor care mi-au raspuns pentru ca daca nu mi-ati fi dat dumneavoastra ideea cu contractul de intretinere nu as fi stiut. Ciudat ca niciunul din cei doi notari la care cerusem parerea in oras nu venisera cu aceasta idee.

In sfarsit lucrurile s-au asezat si ne-am hotarat cu matusa sa facem contract de intretinere cu aducerea cuiva de la Autoritatea Tutelara. As mai avea si eu nevoie de cateva lamuriri ca sa-mi fie lucrurile clare:
1- acest contract nu poate fi contestat de surorile matusii?
2- matusa poate sa anuleze oricand acest contract chiar daca eu imi respect conditiile puse? adica daca cine stie ce i se nazare eu raman cu cheltuiala?
3- inteleg ca trebuie sa pastrez bonurile cu cheltuielile care le fac. dar cum cheltuielile cu apartamentul sunt probabil pe numele matusii la ce ma ajuta asta sa dovedesc ca sunt facute de mine? doar prin faptul ca sunt in posesia mea?
4- inteleg ca acest tip de contract se refera de obicei la obligatii materiale (haine, mancare, medicamente...). intretinerea gen curatenie sau mai stiu eu ce alte munci nu se iau in considerare? sau depinde de cum te intelegi cu proprietarul? acestea sunt si maigreu de dovedit...
5- dupa decesul matusii cum se transforma acest contract in act de proprietate? se merge direct la notar?
1. orice act este atacabil , insa daca dovediti cu acte si martori ca ati prestat intretinerea nu este o problema.
2.matusa nu poate desfiinta actul decat daca dvs nu prestati intretinerea.
3. cititi punctul 1
4.intretinere se refera la hrana medicamente haine insa acum moral si crestineste nu puteti sa o tineti in mizerie...adca per ansamblu trebuie sa i asigurati conditii decente.
5. dupa decesul creditorului obligatiei de intretinere se radiaza aceasta sarcina de la CF in baza certificatului de deces in copie legalizata si in baza unei taxe ANCPI de 60 de RON. ACEST CONTRACT ESTE ACT DE PROPRIETATE NU SE TRANSFORMA IN TIMP.

Pentru simplu fapt ca veti ajunge la un notar pt atentificarea actului sunt sigura ca va va da toate informatiile necesare si va raspunde tuturor intrebarilor dvs deoarece ii veti plati un onorariu.
Ultima modificare: Luni, 11 August 2014
ContSters250994, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rog urgent informatii despre succesiune/mostenire Corina Macovei Corina Macovei Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti cum trebuie sa procedez in urmatoarea situatie: 1. Matusa mea (sora tatalui) a ramas vaduva din anul 2000.Mentionez faptul ca ... (vezi toată discuția)
Care este actul cel mai potrivit pentru a putea beneficia de moștenirea unei familii (părinți și fiu)? BG BG Va rog sa-mi sugerati care este actul cel mai potrivit pentru a putea beneficia de mostenirea unei familii, dupa decesul proprietarilor si a fiului ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesorala mariana.iancu mariana.iancu Intentionez sa deschid succesiunea in urma decesului matusii mele (martie 2007), in baza unui testament olograf prin care mi se lasa imobililul cu terenul ... (vezi toată discuția)