avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... plata ore suplimentare in deplasare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

plata ore suplimentare in deplasare

Buna ziua,

As dori sa stiu cum este prevazuta plata orelor suplimentare in cazul deplasarilor externe +interne.
Ce am citit este legat strict de cuantumul indemnizatiei de delegatie, dar nimic despre cazurile in care in cazul unor deplasari, programul de lucru se lungeste brusc si la 10-12 ore pe zi., zile de weekend fara pauza. Care este compensatia in acest caz, caci toti angajatorii spun ca platesc diurna. NU cred ca este corect ca pentru aceasta diurna EGALA pentru fiecare zi, cineva te poate tine la dispozitia afacerii sale, oricate ore pe zi. Este o lacuna in Codul Muncii si nu se stipuleaza nimic, sau?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:14, 10 Aprilie 2009

Sa vedem ce spune Codul Muncii :
Art. 117.
(2) Munca suplimentară nu poate fi efectuată fără acordul salariatului, cu excepţia cazului de forţă majoră sau pentru lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor unui accident.
[ 3 adnotări ]
Art. 118.
(1) La solicitarea angajatorului salariaţii pot efectua muncă suplimentară, cu respectarea prevederilor art. 111 sau 112, după caz.
Bun, in aceste conditii, avand in vedere ca pentru efectuarea de ore suplimentare se cere solicitarea expresa a angajatorului si bineinteles acordul angajatului de a presta aceste ore, in cazul deplasarilor cine ii solicita salariatului respectiv efectuarea de ore suplimentare? Nu ii solicita expres angajatorul, nu face ore suplimentare. Solicita ( in scris) si angajatul accepta, atunci il remunereaza.
Multumesc mult pentru raspuns; cred ca este dificil de aplicat aceasta prevedere romaneste intocmita, pentru ca in cazul unor deplasari nu neaparat stii dinainte cate ore supliemnatre vei face ca sa poti sa faci o cerere, iar dc. angajatorul nu iti cere in scris sa prestezi orele suplimentare se cheama ca a uitat sau ca doreste munca voluntara..? #-o :">
Ultima modificare: Vineri, 10 Aprilie 2009
apisica, utilizator
Situatia dvs. nu reprezinta un caz de interes general si de aceea nu este prevazuta in Codul muncii.
Ea trebuie prevazuta in CCM din unitatea dvs. si/sau in Regulamentul intern. Daca nu este prevazuta acolo atunci negociati cu angajatorul care v-a trimis in delegatie si sunt sigur ca veti ajunge la o intelegere. Eventual cereti o diurna mai mare, daca ea nu este stipulata in CCM sau/si RI.
Trebuia sa discutati cu angajatorul inainte de a pleca in delegatie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenintare angajator tintadanut tintadanut Buna seara! Pot fi dat afara daca nu doresc sa efectuez oresuplimentare? Mentionez ca sunt obligat sa efectuez aceste ore prin chemat de acasa nu in condita ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare veronica tania veronica tania pot fi concediata pentru ca nu sunt de acord cu orele suplimentare? (vezi toată discuția)
Incalcariile contractului de munca ContSters205948 ContSters205948 in ziua de salariu nu imi da fluturas angajatorul,semnez un singur stat de plata ptr salariu,ca angajat sint obligat sa fac ore suplimentare DA sau NU sau fac ... (vezi toată discuția)