avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 710 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... libertate la 18 ani?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

libertate la 18 ani?

buna seara! imi cer scuze ca va rapesc din timpul dumneavoastra pretios dar am vazut ca ati ajutat o multime de oameni si m-am gandit ca poate aveti bunavointa de a ma ajuta si pe mine.ma numesc alina si fac 17 ani in iulie anul acesta; sa va povestesc necazul meu, anul trecut in septembrie mi-a murit mama de cancer si am ramas doar cu tata, o persoana care bea foarte mult(este implicata frecvent in scandaluri prin baruri), foarte nervoasa, severa si ilogica.De atunci ma terorizeaza in continu cu scandalurile lui, tipa la mine ,sare la bataie ,nu ma lasa sa dorm ,nu ma lasa sa imi fac temele si cu greu reusesc sa ies din casa in afara scolii,el dorind ca tot timpul meu liber sa gospodaresc si sa fiu sclava lui.Am fost si la protectia copilului unde niste doamne cu nasul pe sus m-au tratat aproape cu indiferenta si automat ca au crezut minciunile indrugate de tatal meu(el mintind cu nerusinare).Singura care reusea cu greu sai domoleasca agresivitatea era mama, si ea avand mereu de suferit de pe urma lui.Eu am un prieten de 2 ani de zile si ne iubim foarte mult si as vrea sa ma mut cu el,dar stiu ca nu se poate pana la 18 ani.De aceea am apelat la dumneavoastra ,intrebarea mea fiind: LA VARSTA DE 18 ANI POT PLECA LEGAL DE ACASA,ARE EL TATA VREO POSIBILITATE SA MA RETINA CU FORTA??? va multumesc anticipat si va rog din tot sufletul sa imi dati un raspuns caci sunt disperata!!!
Nu ar strica sa faceti si o plangere la organul de cercetare penala privind savarsirea de catre tatal dumneavoastra a infractiunii prevazute de art 306 cod penal:
ART. 306 Relele tratamente aplicate minorului
Punerea în primejdie gravă, prin măsuri sau tratamente de orice fel, a dezvoltării fizice, intelectuale sau morale a minorului, de către părinţi sau de către orice persoană căreia minorul i-a fost încredinţat spre creştere şi educare, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi.

Cred ca aveti unele persoane care sa va sustina si sa declare la politie conditiile in care traiti si comportamentul tatalui.
Situatia este intradevar delicata. Achesez sfaturilor date de colegi mei. Cred ca se impune plingere la organul de politie.De asemenea sesizarea scrisa a celor de la protectia copilului care sa dispuna eventual o ancheta sociala. Dispunerea unor masuri disciplinare,macar,inpotriva tatalui,poate mai tempereaza atitudinea acestuia. Nu uitati ca si el este afactat de disparitia sotiei,asta insa nu-i da dreptul sa se comporte astfel cu dvs.
Sa stiti ca si in Romania se acorda atentie deosebita acestor tipuri de situatii,sau cel putin in ultimul timp.Nu trebuie exemplificat neaparat America. Si acolo sunt probleme mult mai grave decit la noi. Nu trebuie sa ne raportam la ce auzim si vedem la tv. sau citim in presa.
Sper intr-o rezolvare favorabila a situatiei dvs.

Detectiv Particular FILIP STELIAN
alin@ a scris:

Multumesc frumos pt toate raspunsurile dumneavoastra,cel putin acum sunt sigura ca la 18 ani voi scapa de el si voi putea in sfarsit sa imi cladesc si eu un viitor.Pt domnul avocat lascoschi, am plecat de acasa la matusa mea (sora mamei mele care stie cat de mult a suferit mama si sarea la bataie la ea chiar si in ultimele ei luni de viata),ea m-a indrumat atunci la protectia copilului crezand ca nu mai suntem pe vremea stapanilor si a sclavilor,dar cand asistentii sociali l-au chemat pe tata sa vb cu ei ,acesta a mintit cu nerusinare ca si cum el ar fi victima.Daca totul ar fi perfect si frumos oare dc as pleca de acasa aiurea??? ma scuzati domnilor dar stiti cum e sa iti vezi mama agresata chiar si atunci cand e pe patul de moarte?stiti cum e cand propriul tata nu va da nici sa mancati?(el a ajuns la 100kg,chiar se lauda cu asdta), stiti cum e sa vin de la scoala si sa ma ocup de toate prin casa,sa ma culc la 1 noaptea si apoi a doua zi la 6:30 sa o iau de la capat?si dupa toate acestea el considera ca nu am facut suficiente lucruri???ce ar trebui sa fac domnilor sa astept sa ma termine ,sa ma duca langa mama???Am incercat sa scap de el dar cei de la protectia copilului mi-au spulberat toate visele,in america am vazut ca si un caine are drepturi,ma gandeam ca poate am si eu ,dar se pare ca dupa justitia romana esti om doar la 18 ani ,pana atunci nici animal nu pot fi catalogata!!!Va sunt foarte recunoscatoare pt promptitudinea cu care miati raspuns si pt raza de lumina si speranta!!

Drepturi aveti dar legea nu este aplicata in Romania in astfel de probleme.

De abia s-a dat de curand o lege cu privire la drepturile animalelor.Nu stiu cum se aplica insa.

Daca plecati de acasa nu aveti probleme.Plecati si gata.
Doar sa il anuntati ca sa nu va dea disparuta la politie.

avocat Claudiu Lascoschi
Buna seara si Hristos a inviat! in vacanta de Paste matusa mea a fost la un avocat si acesta ia zis ca ma pot muta la ea (tre sa fac o cerere la protectia copilului si dupa 2 zile ma pot muta) dar ca pot exista repercusiuni.Deci v-as ruga sa imi raspundetri dac se poate sa ma ia cu forta de la matusa ,ca dac e asa mai bine ma las pagubasa.Exista sanse sa ma ia inapoi daca eu nu vreau ???Va multumesc frumos!
Ultima modificare: Joi, 23 Aprilie 2009
alin@, utilizator
Subiect: RE: libertate la 18 ani?
Buna seara Alina,
Situatia ta nu este usoara, avand in vedere ca ti-ai pierdut mama. Este dureros, sa vezi ca propriul tau tata nu te ajuta si nu te sprijina.
Sfatul meu, este ca atunci cand face scandal sau esti supusa la rele tratamente, telefoneaza organelor de politie, sa vina si sa constate acest lucru.
O plangere penala te poate ajuta mult.
Ma bucur ca ai macar un prieten, care sa te sustina in aceste momente, dar te sfatuiesc oricat de mult v-ati iubi sa nu te muti deocamdata cu el. Trebuie sa va cunoasteti bine, sa-ti termini studiile, sa aveti din ce trai, altfel vei da de alte greutati mult mai mari.
Apeleaza la o ruda,sa te ajute, discuta cu tatal tau, spune-i ce nu-ti convine.La implinirea varstei de 18 ani devii majora. Mai mult de atat, dupa decesul mamei tale, poti deschide o actiune de partaj succesoral. In urma acestui partaj, poti sa optii cota parte ce-ti revine,in natura, asta pentru a avea unde locui.

Alte discuții în legătură

Fugitul de acasa la 16 ani tutu1 tutu1 prietena mea are 16 ani si vrea sa plece de acasa sa stea cu mine nu isi mai suporta parintii iar pe mine ma iubeste suntem impreuna de aproape 3 ... (vezi toată discuția)
Tutela parinte - schimbarea parintelui rezident utilizator_nou94 utilizator_nou94 Buna seara, ma numesc Alexandra, am 16 ani si as avea o problema de familie. Povestea mea este urmatoarea: parintii mei sunt divortati de cand aveam 4 ani, ... (vezi toată discuția)
Plecari minori de acasa. consecinte LaviiPP LaviiPP Buna seara ! Am tot vazut pe acest site discutii despre plecarea de acasa a minorelor. Dar niciun raspuns nu m-a facut sa inteleg daca se poate face ceva ... (vezi toată discuția)