avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Avantaje ? - succesiune inainte de 6 luni
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Avantaje ? - succesiune inainte de 6 luni

- ce diferente exista, ca si pret,
intre succesiunea facuta inainte de 6 luni
si succesiunea facuta dupa 6 luni ?

- daca sora mea este consilier juridic ( din aceasta vara ),
ce beneficii are ? = beneficiaza de reduceri /scutiri la Notariat, la intocmirea Certificatului de mostenitor ?
Cel mai recent răspuns: oanaportar , utilizator 19:25, 30 Noiembrie 2013
1. Nu exista termen de 6 luni......
Pe Vechiul Cod Civil, adica pt succesiunile deschise pana in 1 oct 2011 , adica pt cei au decedat pana in aceasta data, termenul de optiune succesorala era de 6 luni, in care succesibilii putea accept sau renunta la mostenire.
Pe NCC adica dupa data de 1 oct 2011 termenul de optiune succesorala este de 1 an.
Daca dezbateti mostenirea pana in doi ani de la deces nu se precepe impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale.
2. Nu beneficiaza de nicio reducere.
Nu este vorba de 6 luni, e vorba de 2 ani.
Codul fiscal prevede la art. 77^1 al. (3) ca:
"3) Pentru transmisiunea dreptului de proprietate şi a dezmembrămintelor acestuia cu titlul de moştenire nu se datorează impozitul prevăzut la alin. (1), dacă succesiunea este dezbătută şi finalizată în termen de 2 ani de la data decesului autorului succesiunii. În cazul nefinalizării procedurii succesorale în termenul prevăzut mai sus, moştenitorii datorează un impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale."
Nu are nici o importanta ce calificari sau ce profesii au mostenitorii.
singurii care pot beneficia de o reducere sunt avocatii, amia ales daca redacteaza ei actul
Asa este...insa cam greu sa redacteze certificatul de mostenitor si incheierea final a,,,,in cadrul procedurii succesorale... :)
In schimb la contracte da.
- in ce conditii de aplica reducerea pt. consilierii juridici, avand in vedere ca
legea spune ca:


- "Se poate reduce cu 15% onorariul pentru autentificarea actelor în care

- avocații şi consilierii juridici au calitatea de dobânditori ai drepturilor și, implicit, obligația de plată a onorariului,
- la succesiuni, dacă aceștia au calitatea de moștenitori".

( Prin Ordinul nr. 46/C din 6 ianuarie 2011, publicat în Monitorul Oficial Partea I nr. 133 din 22 februarie 2011, s-au aprobat Normele privind tarifele de onorarii pentru serviciile prestate de notarii publici.
- Normele cuprind reglementări privind onorariile notarilor publici dar şi scutirile, reducerile şi tarifele pentru traducerile efectuate de către notarii publici sau personalul angajat al acestora, care sunt autorizați ca traducători.)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune MARISHKA MARISHKA Buna ziua. Am o intrebare cu privire la termenul de succesiune. Tatal meu a decedat in urma cu 3 luni. Mai am o sora in Olanda. Am fost la notar pentru ... (vezi toată discuția)
Succesiune bl79 bl79 Buna ziua, Va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns pentru urmatoarea problema : tatal meu natural a decedat in urma cu cativa ani. Parintii mei au fost ... (vezi toată discuția)
Pana la 6 luni de la decesul unuia dintre soti , nu se platesc taxe de succesiune? Octavia Turbatu Octavia Turbatu Buna ziua, Am aflat despre situatia expusa in titlu, si as dori sa stiu daca este adevarata! Pe scurt, tatal meu a decedat in oct. 2009, iar mama ar trebui ... (vezi toată discuția)