- ce diferente exista, ca si pret,
intre succesiunea facuta inainte de 6 luni
si succesiunea facuta dupa 6 luni ?
- daca sora mea este consilier juridic ( din aceasta vara ),
ce beneficii are ? = beneficiaza de reduceri /scutiri la Notariat, la intocmirea Certificatului de mostenitor ?
1. Nu exista termen de 6 luni......
Pe Vechiul Cod Civil, adica pt succesiunile deschise pana in 1 oct 2011 , adica pt cei au decedat pana in aceasta data, termenul de optiune succesorala era de 6 luni, in care succesibilii putea accept sau renunta la mostenire.
Pe NCC adica dupa data de 1 oct 2011 termenul de optiune succesorala este de 1 an.
Daca dezbateti mostenirea pana in doi ani de la deces nu se precepe impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale.
2. Nu beneficiaza de nicio reducere.
Nu este vorba de 6 luni, e vorba de 2 ani.
Codul fiscal prevede la art. 77^1 al. (3) ca:
"3) Pentru transmisiunea dreptului de proprietate şi a dezmembrămintelor acestuia cu titlul de moştenire nu se datorează impozitul prevăzut la alin. (1), dacă succesiunea este dezbătută şi finalizată în termen de 2 ani de la data decesului autorului succesiunii. În cazul nefinalizării procedurii succesorale în termenul prevăzut mai sus, moştenitorii datorează un impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale."
Nu are nici o importanta ce calificari sau ce profesii au mostenitorii.
Asa este...insa cam greu sa redacteze certificatul de mostenitor si incheierea final a,,,,in cadrul procedurii succesorale... :)
In schimb la contracte da.
- in ce conditii de aplica reducerea pt. consilierii juridici, avand in vedere ca
legea spune ca:
- "Se poate reduce cu 15% onorariul pentru autentificarea actelor în care
- avocații şi consilierii juridici au calitatea de dobânditori ai drepturilor și, implicit, obligația de plată a onorariului,
- la succesiuni, dacă aceștia au calitatea de moștenitori".
( Prin Ordinul nr. 46/C din 6 ianuarie 2011, publicat în Monitorul Oficial Partea I nr. 133 din 22 februarie 2011, s-au aprobat Normele privind tarifele de onorarii pentru serviciile prestate de notarii publici.
- Normele cuprind reglementări privind onorariile notarilor publici dar şi scutirile, reducerile şi tarifele pentru traducerile efectuate de către notarii publici sau personalul angajat al acestora, care sunt autorizați ca traducători.)
Succesiune
MARISHKA
Buna ziua. Am o intrebare cu privire la termenul de succesiune. Tatal meu a decedat in urma cu 3 luni. Mai am o sora in Olanda. Am fost la notar pentru ... (vezi toată discuția)
Succesiune
bl79
Buna ziua,
Va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns pentru urmatoarea problema : tatal meu natural a decedat in urma cu cativa ani. Parintii mei au fost ... (vezi toată discuția)