Buna ziua,
Am aflat despre situatia expusa in titlu, si as dori sa stiu daca este adevarata!
Pe scurt, tatal meu a decedat in oct. 2009, iar mama ar trebui sa faca succesiunea pe garsoniera si o Dacie 1300( aceasta este de fapt singurul motiv al succesiunii, sa o putem da la Rabla) care este pe numele tatalui.
Ne-am interesat la notar, si ar fi vorba de 4000ron, taxe.
Mama are 81 de ani, deci exista posibilitatea oricand sa facem o noua succesiune, eu si fratele meu.
Ce ma sfatuiti ?
Cu multumiri, Octavia Turbatu
legea nr. 571/2003
(3) Pentru transmisiunea dreptului de proprietate şi a dezmembrămintelor acestuia cu titlul de moştenire nu se datorează impozitul prevăzut la alin. (1), dacă succesiunea este dezbătută şi finalizată în termen de 2 ani de la data decesului autorului succesiunii. În cazul nefinalizării procedurii succesorale în termenul prevăzut mai sus, moştenitorii datorează un impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale.:)." Deci aveti la dispozitie, 2 ani de la data decesului.
Oricum veti face doua succesiuni: una dupa tatal dvs. si apoi, cand va fi cazul, dupa mama. Nu se pot uni.
Onorariile notariale se vor calcula la fiecare in parte.
Din punctul meu de vedere ori faceti acum ori mai incolo e acelasi lucru, cu respectarea termenului de 2 ani, cum v-a spus colegul.
E bine de stiut ca , nu platesti texele statului timp de 2 ani,..... DAR.....platesti onorariul notarului plus TVA acestuia si daca exista carte funciara la imobil se platesc si acelea(taxele ANCPI), tot la notar.
Achiesez la raspunsul colegei de mai sus, carmenmur, mai ales dacă ajungeţi la tranzacţie de la început. Evitaţi astfel exageratele taxe de timbru actuale. Trebuie să ne ,,orientăm".
Baftă!