avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pana la 6 luni de la decesul unuia dintre soti , nu se ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pana la 6 luni de la decesul unuia dintre soti , nu se platesc taxe de succesiune?

Buna ziua,
Am aflat despre situatia expusa in titlu, si as dori sa stiu daca este adevarata!
Pe scurt, tatal meu a decedat in oct. 2009, iar mama ar trebui sa faca succesiunea pe garsoniera si o Dacie 1300( aceasta este de fapt singurul motiv al succesiunii, sa o putem da la Rabla) care este pe numele tatalui.
Ne-am interesat la notar, si ar fi vorba de 4000ron, taxe.
Mama are 81 de ani, deci exista posibilitatea oricand sa facem o noua succesiune, eu si fratele meu.
Ce ma sfatuiti ?
Cu multumiri, Octavia Turbatu
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 21:43, 10 Februarie 2010
legea nr. 571/2003
(3) Pentru transmisiunea dreptului de proprietate şi a dezmembrămintelor acestuia cu titlul de moştenire nu se datorează impozitul prevăzut la alin. (1), dacă succesiunea este dezbătută şi finalizată în termen de 2 ani de la data decesului autorului succesiunii. În cazul nefinalizării procedurii succesorale în termenul prevăzut mai sus, moştenitorii datorează un impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale.:)." Deci aveti la dispozitie, 2 ani de la data decesului.
Oricum veti face doua succesiuni: una dupa tatal dvs. si apoi, cand va fi cazul, dupa mama. Nu se pot uni.
Onorariile notariale se vor calcula la fiecare in parte.
Din punctul meu de vedere ori faceti acum ori mai incolo e acelasi lucru, cu respectarea termenului de 2 ani, cum v-a spus colegul.
E bine de stiut ca , nu platesti texele statului timp de 2 ani,..... DAR.....platesti onorariul notarului plus TVA acestuia si daca exista carte funciara la imobil se platesc si acelea(taxele ANCPI), tot la notar.
sa faceti succesiunea prin instanta, deoarece va costa mai putin
Achiesez la raspunsul colegei de mai sus, carmenmur, mai ales dacă ajungeţi la tranzacţie de la început. Evitaţi astfel exageratele taxe de timbru actuale. Trebuie să ne ,,orientăm".
Baftă!
Ultima modificare: Marți, 9 Februarie 2010
aurelianx, utilizator

Alte discuții în legătură

Cum se procedeaza in dezbaterea unei mosteniri i_a_maria25 i_a_maria25 am ramas vaduva acum un an si jumatate si am trei copii,si as vrea sa dezbat mostenirea(un ap. cu trei camere)cum si ce trebuie sa fac,si ce parte mi se cuvine ... (vezi toată discuția)
Succesiune sau mostenire? lucica maria lucica maria Tatal meu a decedat din 2007 si nu s-a facut succesiune din lipsa banilor. Cei 2 copii nu sunt trecuti in actele de proprietate a casei ( apartament ).Daca nu ... (vezi toată discuția)
Succesiune aanny2006 aanny2006 Buna seara! cu 1 luna in urma tatal meu a decedat, nu exista testament,mentionez ca am un frate si mama, ma intereseaza daca nu se face succesiunea in cele 6 ... (vezi toată discuția)