Buna ziua,
Am aflat despre situatia expusa in titlu, si as dori sa stiu daca este adevarata!
Pe scurt, tatal meu a decedat in oct. 2009, iar mama ar trebui sa faca succesiunea pe garsoniera si o Dacie 1300( aceasta este de fapt singurul motiv al succesiunii, sa o putem da la Rabla) care este pe numele tatalui.
Ne-am interesat la notar, si ar fi vorba de 4000ron, taxe.
Mama are 81 de ani, deci exista posibilitatea oricand sa facem o noua succesiune, eu si fratele meu.
Ce ma sfatuiti ?
Cu multumiri, Octavia Turbatu
Pentru o jumatate de garsoniera (atat cat intra in masa succesoarala a tatalui, daca bunul fusese cumparat in timpul casatoriei cu mama) onorariu cerut de notar mi se pare cam tras de par.
Onorariul minim al notarului este 702 lei + 0,5 % din ce depaseste 54.831 lei
romascanu
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Nu vi se pare ca ar avea legatura?
Nu considerati necesar ca omul trebuie sa stie ca daca intarzie cu dezbaterea succesiunii peste 2 ani de la decesul celui despre a carui mostenire e vorba, atunci mai trebuie sa scoata din buzunar inca 1% din valoarea masei succesorale?
Din pacate, desi mi-am tocit generatii de unghii pe tastatura tot scriind acest lucru, se face o mare confuzie intre aceste termene.
Termenul de 6 luni este termenul in care un succesibil (o persoana care ar avea dreptul sa primeasca o mostenire) trebuie sa se decida daca o vrea sau nu. Pentru ca nimeni nu e obligat sa accepte o mostenire. Are dreptul sa spuna o vreau (declaratie de acceptare) nu o vreau (declaratie de renuntare) sau o vreau dar hai s-o inventariem sa vad cat de mare ar fi muntele de datorii pe care il capat (declaratie de acceptare sub beneficiu de inventar).
Dupa ce s-a decis si a declarat ca o vrea, poate sa o dezbata (sa inceapa procedura care se finalizeaza cu emiterea certifiatului de mostenitor).
Cand? Cand o vrea el.
Dar statul vine si zice: Tu poti sa o dezbati cand vrei, dar daca au trecut 2 ani de la deces imi dai si mie niste bani (impozit).
Desi in "folclorul" romanesc lumea foloseste acea expresie zagarietoare pe creier "taxa de mostenire", in realitatea nu exista nici o taxa pentru dezbaterea mostenirii.
Exista onorariul care intra in buzunarul notarului.
La acesta se adauga un eventual tarif ANCPI + impozit (daca e cazul).
Succesiune
aanny2006
Buna seara! cu 1 luna in urma tatal meu a decedat, nu exista testament,mentionez ca am un frate si mama, ma intereseaza daca nu se face succesiunea in cele 6 ... (vezi toată discuția)