avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1925 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salariul minim pe economie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salariul minim pe economie

buna seara
va rog frumos sa ma lamuriti intr-o problema. cumnata mea e incadrata ingrijitor la gradinita, dar pe CIM apare specificata suma de 644 ron ca salar de baza lunar brut + spor de vechime 25% in suma de 161 ron. in conditiile in care stiam ca de la data de 01.07.2013 salariul minim pe economie este de 800 ron cf HG nr 23/2013 . De asemenea pe fluturasul de salariu apare trecuta suma de 846 salariu de baza , iar venitul brut coincide cu acesta
exemplu - salariu de baza 846
venit brut 846
somaj 0,5% 4
cas 5,5% 47
CIASOC 10,5 % 89
Deducere personala 250
Sindicat 8
Impozit 72
Salariu net 634
CARD 626
am redactat fluturasul intocmai, eu nu vad de unde reiese sporul de vechime de 25%, nu inteleg de ce baza este egala cu venitul brut si nu inteleg de ce in contractul de munca este trecuta suma de 644 ron? mai exista incadrari sub salariul minim pe economie? e legal?
nu ar trebui s afie incadrarea de 800 ron la care se adauga sporul de vechime si astfel rezultand salariul de baza brut? va rog, daca se poate sa ma lamuriti, ca nu stim daca e cazul sa mearga la contabilitate si sa ceara explicatii iar daca merge sa aiba un sfat bun in acest caz, e greu sa incerci sa afli ceva ce nu intelegi si astfel poti fi indus in eroare f usor. va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:41, 1 Decembrie 2013
Incadrarea cumnatei dvs este gresita , salariul minim brut de incadrare trebuie sa fie de 800 lei de la 01.07.2013 la care se adauga sporurile.

Potrivit HG nr.23/2013 , art.3: pentru personalul din sectorul bugetar, nivelul salariului de baza, potrivit incadrarii, nu poate fi inferior nivelului salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, prevazut la art. 1.

In acest sens, fie se poate adresa direct angajatoruui pentru remedierea situatiei , fie va promova o actiune in instanta impotriva acestuiasau se va adresa ITM-ului.
De asemenea, aceste actiuni se pot face concomitent.
Sau are contract de 6 ore pe zi si in acest caz, salariul este corect.
La 6 ore/zi , salariul minim brut de incadrare trebuie sa fie de de 600 lei brut lunar plus sporurile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariul minim pe economie vioricadr vioricadr Sunt cadru auxiliar in spital. Salariile de incadrare a cadrelor auxiliare in spital sant sub 700 lei, iar datorita legii 285/2010 avem un salariu de baza de ... (vezi toată discuția)
Problema pentru toti bugetarii floreadantes floreadantes buna ziua! vin cu o problema ce se interpreteaza aproape la toti bugetari din tara. sporul de vechime in general se adauga la salariu de baza,conform hg ... (vezi toată discuția)
Calculare salariu rusu-mihaela rusu-mihaela Am si eu o intrebare. Sunt angajata in sistemul bugetar din februarie, ca registrator medical, cu venitul minim pe economie. Luna aceasta am primit fluturasul ... (vezi toată discuția)