avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 208 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Complice la spalare de bani
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Complice la spalare de bani

Complice la spalare de bani se mai regaseste in Noul Cod Penal?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 23:16, 2 Decembrie 2013
Infractiunea de spalare de bani, nici acum nu e prevazuta in Codul penal, ci intr-o lege speciala.

Legea nr.656/2002:

Art. 29
(1) Constituie infractiunea de spalare a banilor si se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 12 ani:
a) schimbarea sau transferul de bunuri, cunoscand ca provin din savarsirea de infractiuni, in scopul ascunderi sau al disimulari originii ilicite a acestor bunuri sau in scopul de a ajuta persoana care a savarsit infractiunea din care provin bunurile sa se sustraga de la urmarire, judecata sau executarea pedepsei;
b) ascunderea sau disimularea adevaratei naturi a provenientei, a situarii, a dispozitiei, a circulatiei sau a proprietatii bunurilor ori a drepturilor asupra acestora, cunoscand ca bunurile provin din savarsirea de infractiuni;
c) dobandirea, detinerea sau folosirea de bunuri, cunoscand ca acestea provin din savarsirea de infractiuni.
(2) Tentativa se pedepseste.
(3) Daca fapta a fost savarsita de o persoana juridica, pe langa pedeapsa amenzii, instanta aplica, dupa caz, una sau mai multe dintre pedepsele complementare prevazute la art. 53^1 alin. (3) lit. a)-c) din Codul penal.
(4) Cunoasterea, intentia sau scopul, ca elemente ale faptelor prevazute la alin. (1), pot fi deduse din circumstanele faptice obiective.

Art. 30
Persoana care a comis infractiunea prevazuta la art. 29, iar in timpul urmaririi penale denunta si faciliteaza identificarea si tragera la raspundere penala a altor participanti la savarsirea de infractiuni beneficiaza de o reducere la jumatate a limitelor pedepsei prevazute de lege.

O infractiune de o asemenea gravitate, nu poate fi dezincriminata.
deci se regaseste sau nu?multumesc
nu se regăsește dar se pedepsește.
Cu cat?Daca este condamnat pentru asocierea in vederea savarsirii de infractiuni si complice la spalare de bani,cand se da noul cod penal,pe 1 februarie are deja executate 11 luni din 3 ani,o sa fie eliberat?

nu. are de așteptat până în martie 2015.

Alte discuții în legătură

Din job part-time m-am trezit dator la banca carmenssilva carmenssilva Am cautat un job part-time pe net si m-au contactat reprezentantii unei firme de consultanta fiscala si transferuri financiare.Pentru o perioada de proba de ... (vezi toată discuția)
Pot fi acuzata de spalare de bani? scorina scorina buna ziua, vreau sa ma ajutati. sotul meu a fost asociat la un srl s-a decis sa-si vanda partea iar ceilalti asociati au fost de acord. am facut contract de ... (vezi toată discuția)
Cesiune ONU EMIL ONU EMIL Am cesionat (notar) cu act aditional la act constitutiv un SRL 1(eram adm. si actionar unic),am intocmit un PV(prin care aveam acces la unul din conturile SRL1 ... (vezi toată discuția)