avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 300 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Spalarea de bani
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Spalarea de bani

Buna seara
Puteti sa ma lamuriti va rog intr o problema ?
Daca politia prin verificarea contului meu, are extrasele de cont prin care se vad sume de bani mai mici de 15 mii de euro intrate in cont regulat , prin transfer din afara tarii,ma pot acuza de spalare de bani ?#-o
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 21:50, 9 Decembrie 2013
Legea nr.665/2002:

Art. 29
(1) Constituie infractiunea de spalare a banilor si se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 12 ani:
a) schimbarea sau transferul de bunuri, cunoscand ca provin din savarsirea de infractiuni, in scopul ascunderi sau al disimulari originii ilicite a acestor bunuri sau in scopul de a ajuta persoana care a savarsit infractiunea din care provin bunurile sa se sustraga de la urmarire, judecata sau executarea pedepsei;
b) ascunderea sau disimularea adevaratei naturi a provenientei, a situarii, a dispozitiei, a circulatiei sau a proprietatii bunurilor ori a drepturilor asupra acestora, cunoscand ca bunurile provin din savarsirea de infractiuni;
c) dobandirea, detinerea sau folosirea de bunuri, cunoscand ca acestea provin din savarsirea de infractiuni.
(2) Tentativa se pedepseste.
(3) Daca fapta a fost savarsita de o persoana juridica, pe langa pedeapsa amenzii, instanta aplica, dupa caz, una sau mai multe dintre pedepsele complementare prevazute la art. 53^1 alin. (3) lit. a)-c) din Codul penal.
(4) Cunoasterea, intentia sau scopul, ca elemente ale faptelor prevazute la alin. (1), pot fi deduse din circumstanele faptice obiective.

Art. 30
Persoana care a comis infractiunea prevazuta la art. 29, iar in timpul urmaririi penale denunta si faciliteaza identificarea si tragera la raspundere penala a altor participanti la savarsirea de infractiuni beneficiaza de o reducere la jumatate a limitelor pedepsei prevazute de lege.

Eu v-am indicat textul de lege, dvs. ar trebui sa stabiliti daca respectivele transferuri au fost legale sau nu.
Multumesc pentru rapsuns. Banii nu provin din infractiuni, am lucrat in strainatate, dar fara contract de munca .Am trimis bani acasa prin contul meu bancar . Problema mea nu se regaseste in niciunul din punctele enumerate mai sus. Nu am nici o reclamatie depusa la politie pentru asa ceva.Conturile mele sunt verificate din cu totul alt motiv. Eu doar vreau sa stiu, daca organele de politie ma pot acuza de spalare de bani prin simpla sesizare din oficiu cand vor vedea ca pe extrasul de cont sunt sume de bani pe care efectiv nu am cum sa le justific. Si in ce masura imi pot cere sa justic provenienta acestor bani ? Stiu ca legea ilicitului a fost abrogata demult .
Cei de la banca sunt obligati sa sesizeze Oficiul atunci când constată că faţă de o operaţiune sau mai multe operaţiuni care au fost efectuate în contul unui client există suspiciuni că fondurile au ca scop spălarea banilor sau finanţarea actelor de terorism, fireste ca odata sesizat dvs trebuie sa justificati provenienta.
Multumesc pentru raspuns.
Asa cum am precizat mai sus, nu a fost sesizat nici un Oficiu in privinta banilor pe care iam trimis acasa, doar ca din alt motiv,pentru o cu totul alta problema care nu are nici o legatura cu banii trimisi de mine in tara, organele de cercetare au ajuns sa ceara extrasele de cont pe 2010-2012, si mi-au spus ca datorita sumelor de bani trimise acasa, in jur de 50 mii euro in total in 2 ani, ma pot acuza de spalare de bani. deci la inceput am fost acuzata de inselaciune, in privinta unei sume de bani intrata in cont de la o asigurare, iar apoi dupa ce au cerut extrasele de cont , au zis ca sunt acuzata de spalare de bani. Deci pur si simplu au sarit de la o acuzatie la alta , fara nici o proba .Cum pot sa deovedeasca organele de cercetare ca banii trimisi de mine in cont provin din infractiuni pentru a ma acuza de spalare de bani? Au zis deja ca nu au nici o reclamatie privind sumele de bani respective sau vreo sesizare, dar sunt acuzata de spalare de bani.

Nu este clara situatia in cazul dvs. si nu se poate emite o teorie corespunzatoare fara o analiza concreta a pieselor dosarului.
Colegul avocat Patrascu are dreptate deoarece banca trebuia sa sesizeze Oficiul.

Pentru a fi acuzat de spalare de bani nu este suficienta numai chestiunea referitoare la cuantumul sumelor de bani, ci si la activitati infractionale care trebuie dovedite.

Sa mearga avocatul dvs. si sa ceara sa studieze dosarul penal pentru a va lamuri.

Alte discuții în legătură

Din job part-time m-am trezit dator la banca carmenssilva carmenssilva Am cautat un job part-time pe net si m-au contactat reprezentantii unei firme de consultanta fiscala si transferuri financiare.Pentru o perioada de proba de ... (vezi toată discuția)
Spalare de bani tatiana1 tatiana1 O societate comerciala este imprumutata de catre aasociat cu 48000 lei in baza unui contract de imprumut iar suma se inregistreaza in registrul de casa .Dupa ... (vezi toată discuția)
Pot fi acuzata de spalare de bani? scorina scorina buna ziua, vreau sa ma ajutati. sotul meu a fost asociat la un srl s-a decis sa-si vanda partea iar ceilalti asociati au fost de acord. am facut contract de ... (vezi toată discuția)