avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 574 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Martor legal?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Martor legal?

Va rog sa imi spuneti daca este normal ca sora paratei sa fie martor intr-un proces de program vizitare minor?Eu stiam ca numai la divort pot fi martori din familie.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 14:31, 7 Decembrie 2013
Ascultarea rudelor si afinilor Art. 316 cpc
In procesele privitoare la filiatie, divort si alte raporturi de familie se vor putea asculta rudele si afinii prevazuti la art. 315, in afara de descendenti.
Multumesc
Ideea se bazeaza pe faptul ca nu stiu prietenii si vecinii cum se intampla in realitate lucrurile in interiorul unei familii, stiu doar ce exteriorizeaza familia si, de multe ori, e interpretabil, ca nu ne spalam hainele in public.
In plus, daca un consiliu de familie ar putea lua decizii in probleme de familie, atunci sigur aceiasi membri ai familiei pot fi macar martori cand altii iau aceste decizii, sa se tina seama de parerea lor.
Adicatelea are ceva logica dispozitia aia; nu zic ca-i musai stralucita, doar ca mai sunt chestiuni care duc la ideea ca in probleme de familie se poate tine cont de parerea matusii, sa spun asa. E destul de coerenta reglementarea in sensul asta.
Mie imi pare foarte normal ca rudele sa poata depune marturie in procese ce tin de familie si copii.
Doar ca la procesul sotului pentru programul de vizita al copilului din casnicia anterioara (proces inceput in ianuarie 2013) , avocatul a insistat foarte mult pe faptul ca martori nu pot fi rude si afini. Ceea ce a dus la niste acrobatii foarte interesante, pentru ca avand un program de vizita de 3 zile pe luna nu prea ai timp sa socializezi cu altcineva decat cu membrii familiei.

S-a schimbat ceva intre timp sau am fost prost informati?

Codul de procedura in vigoare in ian arata asa
Art. 189
Nu pot fi ascultati ca martori:
1. rudele si afinii pana la gradul al treilea inclusiv;
2. sotul, chiar despartit;
3. interzisii si cei declarati de lege incapabili de a marturisi;
4. cei condamnati pentru juramant sau marturie mincinoasa.
Partile pot conveni, expres sau tacit, sa fie ascultate ca martori si persoanele prevazute la alin. 1 pct. 1 si 2.

Art. 190
In pricinile privitoare la starea civila sau despartenie se vor putea asculta rudele si afinii mai sus-aratati, in afara de descendenti.

Sotul putea propune si daca celalalta parte nu se opunea, martorul putea fi ascultat.

Alte discuții în legătură

Rude de gradul i martori la divorț Maruscuta Maruscuta La procesul de divorț parata poate pune ca martor pe fratele ei? (vezi toată discuția)
Martor la procesul de partaj Ramona negru Ramona negru Copiii majori ai celor implicați în proces de partaj au voie conform legii sa fie martori la proces? (vezi toată discuția)
Martori la divort sorana_g sorana_g buna ziua, as putea sa folosesc ca martor intr-un proces de divort pe tatal meu ? ( eu sunt paratul ). va multumesc frumos ! (vezi toată discuția)