avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 931 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Taxe expertize
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Taxe expertize

Doresc sa aflu , daca taxele pentru expertize ( contabila , auto , imobiliara , valoarea unui teren ) in cazul partajului sunt fixe sau difera in functie de valoarea la care se ridica obiectul expertizat .
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 14:11, 10 Decembrie 2013
Pentru tzuku 51
NCpC mentioneaza:
-Art.331 (2) Incheierea de numire a expertului va stabili obiectivele asupra carora acesta urmeaza sa se pronunte, termenul in care trebuie sa efectueze expertiza, onorariul provizoriu al expertului si, daca este cazul, avansul pentru cheltuielile de deplasare. In acest scop, instanta poate fixa o audiere in camera de consiliu, in cadrul careia va solicita expertului sa estimeze costul lucrarii ce urmeaza a fi efectuata, cat si termenul necesar efectuarii expertizei. Tot astfel, instanta poate fixa un termen scurt pentru cand va solicita expertului sa estimeze in scris costul lucrarii ce urmeaza a fi efectuata, cat si termenul necesar efectuarii expertizei. Pozitia partilor va fi consemnata in incheiere. In functie de pozitia expertului si a partilor, instanta va fixa termenul de depunere a raportului de expertiza si conditiile de plata a costurilor necesare efectuarii expertizei.
Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...
Follow us: Avocatnetro on Facebook
Daca expertii tehnici judiciari nu vor insista la instante/ parchete/ politie pe acest aspect, este in defavoarea acestora si situatia prezentata de dvs. se va repeta la nesfarsit.
In practica se poate proceda astfel: la primirea adresei de desemnare, expertul intocmeste o nota scrisa catre organul jurisdictional in care face referire la acest aspect si depune o evaluare a costurilor expertizei si mentioneaza termenul de depunere raport de expertiza pe care il poate respecta. Dupa caz mentioneaza daca onorariul provizoriu nu se regaseste in contul BLPET pe numele expertului/ specialistului tehnic judiciar.
Ca fost specialist tehnic judiciar (radiat la cerere din lista MJ) am procedat in multe cazuri in acest mod si nu am fost contrat. In plus, organul jurisdictional si partile in dosar au fost informate asupra costurilor reale ale expertizei. In domeniul meu de activitate, unde de regula, in fiecare dosar erau mai multi reclamanti si un raport de expertiza putea ajunge la 100-150 de pagini plus 200-300 de pagini de anexe, a risca sa ramai cu onorariul provizoriu fixat de catre organul jurisdictional la 400-500 lei, nu putea fi o optiune.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Expertiza iuly69 iuly69 Am un dosar pe rol pe tema [speta ]anulare act proprietate ca asa vrea un vecin invocand fsptul ca , gardurile dintre proprietati sunt trase haotic ,la care ... (vezi toată discuția)
Cat costa o expertiza ? florescu58 florescu58 Va rog sa-mi spune-ti cat costa o expertiza in cazul unui partaj ( imobiliara , contabila , auto ) . (vezi toată discuția)
Cine plateste expertiza contabila in caz de insolventa? mioara2012 mioara2012 Buna ziua! In cadrul unui proces de anulare a deciziei de impunere la o firma aflata in stare de insolventa, administratorul (NU administratorul judiciar) a ... (vezi toată discuția)