avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie

as avea si eu eu nevoie de un sfat pe care nu il pot avea de la casa de pensi.sunt la postliceala in anul 1,am inceput scoala pe 15 septembrie.am ramas insarcinata in luna iulie.ceea ce inseamna ca nu pot beneficia de indemnizatia pt cresterea copilului......as vrea a stiu daca as putrea sa fac retroactic un contract de colaboarare unde as plati impozitul pentru activitati independente pt lunile in care sunt descoperita as putea beneficiat de indemnizatie?va multumesc mult
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:46, 3 Decembrie 2013
Se poate incheia retroactiv un astfel de contract, sub riscul sanctionarii contraventionale de catre organele de control abilitate.

Din Ordinul 1474/2011:
1. Situatie

Este posibilă acoperirea unor perioade lipsă din perioada de eligibilitate de douăsprezece luni anterior datei naşterii copilului prin plata retroactivă a unor contracte de asigurare socială cu Casa Naţională de Pensii Publice sau a unor contracte de asigurare de sănătate cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate?

2. Solutie
Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului nu are relevanţă plata contribuţiilor de asigurări sociale, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

Asadar, se poate beneficia de indemnizaţia pentru creşterea copilului, chiar dacă pentru această persoană angajatorul nu a plătit contribuţiile de asigurări sociale. Indemnizaţia pentru creşterea copilului nu are legătură cu contribuţiile de asigurări sociale la bugetele aferente acestora, ci se acordă în raport cu efectuarea sau nu a unei activităţi profesionale ori existenţa uneia sau mai multor perioade asimilate prevăzute de OUG nr. 111/2010.
1. Ce statut aveati inainte de 15 septembrie?

2. Nu ati fost eleva, nu erati in somaj ca absolvent etc.?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil - angajatorul nu virat contributiile birta birta daca angajatorul nu si-a achitat contributiile catre bugetul de stat si a fondurile speciale salariata poate beneficia de indemnizatia pentru cresterea ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil ioana_15 ioana_15 Buna ziua, Ma intereseaza daca un angajator intarzie cu plata contributiilor la stat, angajatul care depunde dosarul pentru indemnizatie in ce mod este ... (vezi toată discuția)
Plata taxelor pentru a beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului dimamonicaelena dimamonicaelena Buna ziua! Sunt angajata de 7 luni la o firma , insa vreau sa demisionez. Unde si cum pot plati personal taxele pentru continuitatea contractului de munca, in ... (vezi toată discuția)