avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 974 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... pierdere sporuri pe parcursul concediului de studii cu ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

pierdere sporuri pe parcursul concediului de studii cu plata

Am mare nevoie de ajutor, pentru ca nu gasesc prevederile legale in privinta aecestui subiect.
Sunt profesor si de la 1 martie mi s-a acordat concediu de studii cu plata in vederea redactarii tezei de doctorat, pentru 6 luni. Vreau sa stiu cum mi se va calcula salariul acum, fara spor de rural, nu mai am dreptul sa primesc tichete cadou, 100 de euro pentru carti sau alte sporuri? A doua intrebare este daca prima de instalare este considerata spor. Fiind in primul an de predare am dreptul la prima de instalare. Am depus cererea pentru acordarea primei in octombrie 2008 si a fost aprobata de catre scoala. Primaria insa nu mi-a acordat-o din lipsa de fonduri, si a fost aprobata abia pe 2 martie 2009. Eu pe 1 martie 2009 am intrat in concediu si mi s-a spus ca nu mai am dreptul la acest spor , fiind in concediu. Va rog sa ma ajutati, daca stie cineva in ce lege sunt stipulate aceste aspecte.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters53977 , utilizator 20:09, 10 Martie 2011
Art. 153 din Codul muncii arata expres ca durata concediului pentru formare profesională nu poate fi dedusă din durata concediului de odihnă anual şi este asimilată unei perioade de muncă efectivă în ceea ce priveşte drepturile cuvenite salariatului, altele decât salariul. Deci vi se cuvin toate drepturile pe care le-ati invocat
Pe de alta parte, eu inteleg ca dvs beneficiati de un concediu platit pentru formare profesionala. Cum v-au acordat 6 luni daca art. 152 din Codul Muncii prevede:
(1) În cazul în care angajatorul nu şi-a respectat obligaţia de a asigura pe cheltuiala sa participarea unui salariat la formare profesională în condiţiile prevăzute de lege, salariatul are dreptul la un concediu pentru formare profesională, plătit de angajator, de până la 10 zile lucrătoare sau de până la 80 de ore.
(2) În situaţia prevăzută la alin. (1) indemnizaţia de concediu va fi stabilită conform art. 145.
(3) Perioada în care salariatul beneficiază de concediul plătit prevăzut la alin. (1) se stabileşte de comun acord cu angajatorul. Cererea de concediu plătit pentru formare profesională va fi înaintată angajatorului în condiţiile prevăzute la art. 151 alin. (1).
Iar art. 145 prevede ca:
(1) Pentru perioada concediului de odihnă salariatul beneficiază de o indemnizaţie de concediu, care nu poate fi mai mică decât salariul de bază, indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă.
(2) Indemnizaţia de concediu de odihnă reprezintă media zilnică a drepturilor salariale prevăzute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu.
(3) Indemnizaţia de concediu de odihnă se plăteşte de către angajator cu cel puţin 5 zile lucrătoare înainte de plecarea în concediu.
Din ce deduc eu aici, acesta are obligatia sa va plateasca concediul pentru formare profesionala calculat ca pentru concediul de odihna doar pentru 10 zile lucratoare.
Multumesc domnului top Dan.
Domnule Pakos,
Dupa cum am precizat sunt cadru didactic si conform statutului personalului didactic, am dreptul la 6 luni concediu de studiu platit in vederea redactarii tezei de doctorat.
Corect!
Conform Statutului Personalului Didactic, articolul 103, lit. d:
ART.103
Cadrele didactice beneficiaza de dreptul la concediu astfel:
d) 6 luni de concediu platit, o singura data, pentru cadrele didactice aflate la catedra, care redacteaza teza de doctorat sau lucrari în interesul învatamântului pe baza de contract de cercetare sau de editare, cu aprobarea senatului universitar, respectiv a consiliului de administratie al inspectoratului scolar.

Si art.153 - care va intereseaza - din din Codul muncii:
Art. 153.
Durata concediului pentru formare profesională nu poate fi dedusă din durata concediului de odihnă anual şi este asimilată unei perioade de muncă efectivă în ceea ce priveşte drepturile cuvenite salariatului, altele decât salariul.
Text extras din: Hotarâre nr. 281/1993 - cu privire la salarizarea personalului din unitatile bugetare@
Art. 23. - (1) La încadrarea într-o unitate din alta localitate decât cea de domiciliu, în primul an de activitate dupa absolvirea studiilor, personalul de specialitate beneficiaza de o indemnizatie de instalare echivalenta cu un salariu de baza corespunzator functiei, gradului sau treptei profesionale în care urmeaza a fi încadrat. ca urmare dreptul e castigat la angajare.

Alte discuții în legătură

Acordare indemnizatie in baza legii 153/2017 Kopernic Kopernic In baza Art 14 alin (1) din Legea nr. 153/2017, se precizeaza ca Personalul care deţine titlul ştiinţific de doctor beneficiază de o indemnizaţie ... (vezi toată discuția)
Concediu platit pentru redactarea tezei de doctorat AndreeaAnaMariaB AndreeaAnaMariaB Buna ziua, Sunt angajata in mediul privat de 4 ani si 6 luni. In prezent, sunt in ultimul an de doctorat si as dori sa beneficiez de concediu platit pentru ... (vezi toată discuția)
Concediu pentru studii raluca-andrei raluca-andrei Buna ziua. Doresc sa ma ajutati in legatura cu dreptul de a dispune de concediu platit pentru realizarea studiilor doctorale. Domeniu in care lucrez - ... (vezi toată discuția)