Sunt insarcinata in 6 luni iar in data de 30 oct 2013 am mers la medicul ginecolog pt un concediu medical.Acesta mi-a eliberat un concediu medical pt cele doua zile care mai ramasesera din luna ,mai exact 30 si 31 si un alt concediu pt perioada 01.10.2013 -12.11.2013.Primul concediu am spus ca nu il doresc fiindca in data de 30 lucrasem si nu puteam sa -l introduc la plata ,acesta spunand ca daca nu doresc sa-l introduc la plata sa nu o fac ca nu este nici o problema.Ulterior am mai obtinut un concediu pt perioada 13.11.2013-26.11.2013 si am avut supriza ca angajatorul sa spuna ca nu se pot plati aceste concedii fiindca cel initial pe doua zile nu a fost inregistrat la plata si singura varianta de a mi se plati concediu este sa se transforme al doilea concediu in concediu initial .Am mers la medic iar acestia au spus ca nu se poate modifica nimic.Trebuie sa mentionez ca acel concediu de doua zile neinregistrat la plata nu mai este de gasit ,l-am ratacit,obtinand o copie stampilata.
Medicul de familie spune ca acesata situatie se poate rezolva ,medicul ginecolog spune ca nu .Angajatorul spune ca nu mai poate inregistra un concediu mai vechi de o luna,medicul de familie spune ca da.Drept sa spun sunt debusolata ,nu stiu ce sa mai cred si unde sa mai apelez.
Va rog daca se poate un sfat cat mai urgent.
Certificatul medical initial se plateste cu o indemnizatie calculata cu media veniturilor pe 6 luni anterioare, iar toate certificatele medicale eliberate "in continuare" se calculeaza cu aceeasi media ca la certificatul initial. De aceea este problema la plata celor 2 certificate "in continuare", pentru ca lipseste baza de calcul de la certificatul initial pe care l-ati ratacit.
Ati provocat, fara sa stiti, complicatii pentru angajator si pentru dvs.
Problema se poate rezolva astfel:
1. certificatul din perioada 01.11 - 12.11.2013 sa-l corecteze medicul ca certificat initial.
2. predati certificatele angajatorului, trebuie sa le primeasca ca abia zilele astea calculeaza salariile pe luna noiembrie si vi le poate plati fara probleme.
3. Ca sa stiti, dvs, ca beneficiara a indemnizatiilor de concediu medical aveti un termen de 90 de zile de solicitare a platii acestora, deci angajatorul va spune baliverne.
4. In caz ca angajatorul refuza primirea certificatelor, puteti sa-l reclamati la casa de sanatate.
OUG nr.158/2005: ART. 40
(1) Indemnizaţiile pot fi solicitate pe baza actelor justificative, în termen de 90 de zile de la data de la care beneficiarul era în drept sã le solicite.
(2) Cuantumul indemnizaţiilor solicitate potrivit alin. (1) se achitã la nivelul cuvenit în perioada prevãzutã în certificatul medical.
Acest lucru am solicitat si eu medicului insa acesta refuza sa faca aceste modificari.
Una peste alta a gresit si codul de diagnostic ,deci lucrurile sunt si mai complicate.
Concediul initial a fost pe cod 745 ,urmatorul pe 745 ,iar apoi al treilea pe 754.
Ce ma sfatuiti sa fac in cazul refuzului de a face modificarile ?
OUG 158/2005 prevede la Art. 40 (1), modificat prin OUG 36/2010, ca "Indemnizatiile pot fi solicitate pe baza actelor justificative, in termen de 90 de zile de la data la care beneficiarul
era in drept sa le solicite".OUG insa
ORDIN Nr. 430/470 din 11 mai 2010
pentru modificarea şi completarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 60/32/2006
SPUNE ALTCEVA:
ART 67
(1) Certificatul de concediu medical se prezintă plătitorului până cel mai târziu la data de 5 a lunii următoare celei pentru care a fost acordat concediul.
Faceti reclamatie in scris medicului la casa de sanatate, cu numar de inregistrare.
Angajatorul nu va poate plati indemnizatia aferenta pana nu se corecteaza certificatele, dar va poate motiva absenta de la serviciu. Pana la corectare, nu veti avea venituri, dar nici absente nemotivate!
Art. 40 din OUG nr. 158/2005 se refera tocmai la cazuri ca al dvs., cand vi se refuza plata CM tocmai din cauza unor greseli de completare, iar perioada in care se va face corectia depaseste data de 5 a lunii urmatoare.
PS. Va sfatuiesc sa nu mai renuntati la certificatele medicale acordate, mai bine pierdeati o zi lucrata decat banii pe o perioada mai mare de concediu medical. La care se adauga si umblatura care va asteapta. Straduiti-va sa rezolvati problema, pentru ca veti pierde in continuare si la plata concediului de maternitate si la indemnizatia de CCC.