avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Consecintele trecerii de la norma intreaga la norma ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Consecintele trecerii de la norma intreaga la norma partiala

Buna ziua!

Datorita dificultatilor pricinuite de "criza economica" care nu doreste sa ne paraseasca administratorul societatii la care lucrez a hotarat ca toti salariatii sa fie trecuti la jumatate de norma si salariu minim pe economie(adica 425 ron, avand in vedere ca din 2014 acesta se modifica) .
Intrebarea mea este legata de consecintele pe care aceasta masura o va avea asupra firmei si mai ales asupra angajatilor.
Pentru firma contributiile vor fi semnificativ mai mici. Exista vre-un impediment legislativ pt care nu ar fi ok ca toti angajatii sa fie cu jumatate de norma?
Pentru angajati :
- somaj- stagiul de cotizare se dubleaza in cazul solicitarii la un moment dat a indemnizatiei(24 luni)
- pensie- nu stiu sa fie alte repercursiuni inafara de cele create, evident, de cuantumul mic al cotizarii ...si probabil injumatatirea perioadei cotizate cu CIM partial la calculul aferent pensionarii anticipate
-sanatate- angajatul este asigurat, poate beneficia de spitalizare, foi de boala...etc.

Va rog frumos sa imi confirmati daca cele mentionate mai sus sunt corecte, in caz contrar astept corectii sau adaugiri.
Multumesc! :)

O zi buna!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:27, 3 Decembrie 2013
1. Pentru stagiul de cotizare la somaj doua luni cu 4 ore pe zi = o luna de stagiu de cotizare la somaj.

2. Pentru pensie stagiul de cotizare este acelasi, indiferent cate ore pe zi lucrati, numai ca avand salariul mai mic si contributia va fi mai mica = un punctal mai mic = o pensie mai mica.

3. La sanatate beneficiati de aceleasi drepturi ca un asigurat cu program normal de lucru.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajare cu jumatate de norma Maximus95 Maximus95 Buna ziua,am o nelamurire si as vrea sa aflu un raspuns de la dmv. Am primit o oferta de la o persoana care se ocupa de curierat ,mi sa spus ca voi fi ... (vezi toată discuția)
Angajare cu jumatate de norma alex68 alex68 Va rog mult sa-mi spuneti daca exista posibilitatea legala ca sa fiu angajat la o societate cu jumatate de norma (4 ore), in conditiile in care acesta ar fi ... (vezi toată discuția)
Contract de munca de 4 ore. ce pot face sa am stagiul complet? alex68 alex68 Bună ziua, vă rog mult să mă ajutati cu un raspuns la urmatoarea problema. Sunt în situaţia de a lucra cu un contract de munca de jumătate de normă (4 ... (vezi toată discuția)