avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 480 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Agentie de turism
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Agentie de turism

buna seara!
am o intrebare, un turoperator ,persoana juridica din Romania inregistrata in scopuri de tva , poate sa emita facturi de cazare si masa cu tva -ul evidentiat pe factura catre o persoana juridica din Romania ? si daca da , poate sa factureze cu tva 9% si 24%?
va rog mult ,am nevoie de parere avizata !
multumesc !
Cel mai recent răspuns: ContSters307306 , utilizator 12:58, 5 Decembrie 2013
Agentia de turism nu poate efectua livrari de masa si cazare pentru ca ea nu se ocupa cu asa ceva. Agentia de turism doar intermediaza, pentru aceasta, ea primind un comision.
In cazul in care este platitoare de TVA, ea va factura doar comisionul aferent cu TVA 24%.
In cazul in care aceasta firma detine si lanturi hoteliere, atunci discutia este alta.
mulrumesc !pentru raspuns ,este clar ceea ce-mi spuneti dvs. dar ma leg de art.152 cu 1 alin (7) unde spune :

"Agenţia de turism poate opta şi pentru aplicarea regimului normal de taxă pentru operaţiunile prevăzute la alin. (2), cu următoarele excepţii, pentru care este obligatorie taxarea în regim special:
a) când călătorul este o persoană fizică;
b) în situaţia în care serviciile de călătorie cuprind şi componente pentru care locul operaţiunii se consideră ca fiind în afara României"

cum interpretati acest paragraf?
mirela74 a scris:

mulrumesc !pentru raspuns ,este clar ceea ce-mi spuneti dvs. dar ma leg de art.152 cu 1 alin (7) unde spune :

"Agenţia de turism poate opta şi pentru aplicarea regimului normal de taxă pentru operaţiunile prevăzute la alin. (2), cu următoarele excepţii, pentru care este obligatorie taxarea în regim special:
a) când călătorul este o persoană fizică;
b) în situaţia în care serviciile de călătorie cuprind şi componente pentru care locul operaţiunii se consideră ca fiind în afara României"

cum interpretati acest paragraf?

alin(2) prevede: În cazul în care o agenţie de turism acţionează în nume propriu în beneficiul direct al călătorului şi utilizează livrări de bunuri şi prestări de servicii efectuate de alte persoane, toate operaţiunile realizate de agenţia de turism în legătură cu călătoria sunt considerate un serviciu unic prestat de agenţie în beneficiul călătorului.

ART. 137 Baza de impozitare pentru livrări de bunuri şi prestări de servicii efectuate în interiorul ţării
(3) Baza de impozitare nu cuprinde următoarele:
e) sumele achitate de o persoană impozabilă în numele şi în contul altei persoane şi care apoi se decontează acesteia, precum şi sumele încasate de o persoană impozabilă în numele şi în contul unei alte persoane.

Concluzie: Intrebarea care se pune: agentia de voiaj, actioneaza in nume prorpriu, sau in numele altei persoane?
Regimul special nu se aplica pentru agentiile de turism care actioneaza în calitate de intermediar si pentru care sunt aplicabile prevederile art. 137 alin. (3) lit. e) din Codul fiscal în ceea ce priveste baza de impozitare.
Ultima modificare: Joi, 5 Decembrie 2013
ContSters307306, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Factura de la agentie turism Cristina Vasile Cristina Vasile Buna ziua, Nu m-am mai confruntat cu asa ceva si nu stiu cum se inregistreaza in contabilitate: A fost cumparat bilet de vacanta care include si costul ... (vezi toată discuția)
Ag. turism rodicasuta53 rodicasuta53 Buna ziua! As avea si eu o intrebare:daca la facturile emise de agentia de turism se colecteaza tva??,inteleg ca pe factura nu se trece tva,dar pe dif dintre ... (vezi toată discuția)
Tva janis janis Ce intelegeti prin exceptia de la pct.b art.152^1 pentru care este obligatorie taxarea in regim special? Se poate incadra aici cazul in care o agentie de ... (vezi toată discuția)