Buna ziua! Am achizitionat niste cherestea de la o societate. La final am solicitat factura fiscala pentru PFA. Raspunsul prompt venit din partea administratorului a fost: imi platesti TVA-ul si primesti factura. Intrebarea mea: acel TVA nu se regaseste in pretul final al cherestelei si daca da ce ma sfatuiti sa fac pentru a primi totusi acea factura.
Potrivit art.160 alin.(2) lit.b din Codul fiscal,livrarea de masa lemnoasa si materiale lemnoase,sunt incluse in categoria operatiunilor cu taxare inversa,cu conditia ca atat furnizorul, cat si beneficiarul sa fie inregistrati in scopuri de TVA. Daca PFA este inregistrata in scopuri de TVA conform art.153,este obligatoriu sa va elibereza factura cu mentiunea taxare inversa,in locul destinat TVA 24%. In aceasta situatie factura este fara TVA. In caz contrar,va trebui sa se mentioneze pe factura valoarea TVA si astfel valoarea acesteia creste. Sa inteleg ca solicitand factura,PFA nefiind platitoare de TVA,valoarea creste,altfel valoarea este fara TVA ,dar si fara acte(factura si chitanta) ?.
Probabil vanzatorul vinde in general la negru marfa, dupa cum se practica de fapt in domeniul in cauza. Sunt zeci de astfel de depozite care deruleaza afaceri uriase la negru. Chestia cu plata TVA este doar o gaselnita a acestora pentru a descuraja pe cei ce solicita documente.
Daca preturile de vanzare sunt afisate, puteti invoca faptul ca pretul de vanzare contine si TVA, insa va trebui sa actionati cu prudenta datorita faptului ca in general piata vanzarilor de cherestea apartine lumii interlope.