cvasile a scris:
Asociatia sportiva a pierdut trei mebri dintre care unul facea parte din ,,comitetul executiv'', s-a procedat la intrunirea adunarii generale in care s-a ales un nou mebru pentru reintregirea ,,comitetului''. Juristul asociatiei ne comunica ca trebuie sa trimitem o informare catre nu stiu ce tribunal in care sa mentionam noua conducere. Nu am retinut baza legala...
Pentru a gasi raspuns va sugerez sa cititi statutul sau/si actul de comstituire al asociatiei sportive. Fac si eu parte dintr-o asociatie nonprofit care, la infiintare, fiind gresit indrumata, a prevazut in statut ca schimbarea membrilor "consiliului director" se face de adunarea generala si se valideaza apoi in instanta. E o greseala de la infiintare dar daca asa s-a prevazut, asa trebuie facut. Dar pe viitor se poate discuta in adunarea generala sa se modifice statutul si sa nu mai fie nevoie de o incheiere judecatoreasca atunci cand adunarea generala isi alege alti oameni in organele de conducere.
Cititi statutul si vedeti daca si dv sunteti obligat la a merge in instanta.
...asociatia de proprietari din blocul nostru (vicepresedinte). Cenzorul imi atrage atentia aproape acelasi lucru...
Nu. Aici e clar. Chiar daca ar fi statutul intocmit cu asemenea prevederi, acesta trebuia adoptat, modificat conform Legii 230/2007. Iar aceasta prevede in ultimul articol:
Art. 61. - La data intrării în vigoare a prezentei legi se abrogă.... precum şi orice alte dispoziţii contrare.
Cat despre cenzor acesta are atributiuni atat in verificarea contabila cat si in supravegherea legalitatii activitatii asociatiei din toate punctele de vedere.
De aceea in comisia de cenzori este indicat sa se aleaga persoane cu studii economice sau juridice, chiar daca legea este permisiva, chiar prea permisiva dupa parerea mea.