avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1183 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Comitet executiv asociatii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Comitet executiv asociatii

Buna ziua,
stimati colegi ma lovesc de o situatie care asa cum spune si titlul are ca subiect Comitetul Executiv.
Intamplarea face sa am legatura cu doua asociatii, una sportiva si una de proprietari.
Pe scurt: Asociatia sportiva a pierdut trei mebri dintre care unul facea parte din ,,comitetul executiv'', s-a procedat la intrunirea adunarii generale in care s-a ales un nou mebru pentru reintregirea ,,comitetului''. Juristul asociatiei ne comunica ca trebuie sa trimitem o informare catre nu stiu ce tribunal in care sa mentionam noua conducere. Nu am retinut baza legala (og26 nu ma ajuta) asa ca, va rog sa ma ajutati cu orice informatii deoarece au trecut deja doua luni de la alegerea noului ,,comitet''.
Intamplarea face ca zilele acestea sa renunt la functia detinuta in asociatia de proprietari din blocul nostru (vicepresedinte). Cenzorul imi atrage atentia aproape acelasi lucru: trebuie instiintata autoritatea locala (banuiesc ca tot tribunalul, de sector) ca s-a schimbat componenta comitetului deoarece pot fi tras la raspundere pentru perioada in care se iau decizii, eu nemaifiind mebru in comitet cu toate ca exista un proces verbal prin care s-a ales alt membru si in care se mentioneaza ca eu nu mai sunt vicepresedinte.
As avea nevoie de orice trimitere la legislatia in vigoare sa stiu unde si ce trebuie sa fac.
Cu multumiri,
Vasile
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 05:43, 6 Decembrie 2013
Tribunalul? :oops::giggle:
Pai cenzorul...poate va zice si din ce lege peroreaza si din ce articol de lege. Ca, daca va spune cu atat aplomb ca tre' sa faceti si sa dregeti, tre' sa va spuna si conform carei legi.
Nu este competenta cenzorului sa se implice in activitatea organizatorica a asociatiei de proprietari
Cenzorul detine competenta strict asupra verificarii documentelor financiar contabile ale asociatiei de proprietari
Ynocentta 230/2007 si norme (1) Cenzorul sau comisia de cenzori a asociaÑiei de proprietari are, în principal,următoarele atribuÑii:
a) verifică legalitatea actelor si documentelor, a hotărârilor, deciziilor, regulilor si
regulamentelor;
LEGALITATEA!

Nu inteleg de ce ati batut campii cu gratie. Ce intreb eu, ce va framanta pe voi...
Daca nu mentionam ca am nevoie strict de trimiteri la articole din lege, intelegeam sa ma apostrofati si sa comentati pe langa subiect. Eu va cer ajutorul in gasirea unei legi nu in comentarii despre ce zice cenzorul.

De ex 230/2007 zice:
,,Art. 7. – Inscrierea ulterioara in asociatia de proprietari a proprietarilor care nu au fost prezenti la adunarea generala de constituire se face la cererea scrisa a acestora, fara alte formalitati.
Art. 8. – (1) Pentru modificarea sau completarea statutului ori a acordului de asociere este necesar acordul a cel putin 2/3 din numarul proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari.

(2) Orice modificare sau completare se inregistreaza la judecatoria care a emis incheierea judecatoreasca de infiintare, fara alte formalitati.''

Modificarea comitetului executiv, respectiv conducerea asociatiei trebuie inregistrata la judecatoria care a emis incheierea sau nu? Juridic la verificarea in Indexul persoanelor juridice fără scop patrimonial – asociatii (Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor) apar inca persoanele care au fost mandatate sa inscrie As. Prop. In cazul unui conflict/proces vor fi trase la raspundere persoanele care apar legal inscrise in registru chiar daca astazi trei din cinci sunt decedate. Sugestii?

Pe de alta parte in og26/2000 ART. 5 (1) Asociaţia dobândeşte personalitate juridică prin înscrierea în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor aflat la grefa judecătoriei în a cărei circumscripţie teritorială îşi are sediul.
iar la art 6: 2) Actul constitutiv cuprinde, sub sancţiunea nulităţii absolute: g) componenţa nominală a celor dintâi organe de conducere, administrare şi control ale asociaţiei;'' Vezi tot art 6 samd pentru detalii.
Daca se schimba cele dintai organe de conducere, adm si control ale asociatiei este necesara inscrierea acestor schimbari in Registrul as. si fundatiilor? Da sau nu.
cvasile a scris:
Asociatia sportiva a pierdut trei mebri dintre care unul facea parte din ,,comitetul executiv'', s-a procedat la intrunirea adunarii generale in care s-a ales un nou mebru pentru reintregirea ,,comitetului''. Juristul asociatiei ne comunica ca trebuie sa trimitem o informare catre nu stiu ce tribunal in care sa mentionam noua conducere. Nu am retinut baza legala...

Pentru a gasi raspuns va sugerez sa cititi statutul sau/si actul de comstituire al asociatiei sportive. Fac si eu parte dintr-o asociatie nonprofit care, la infiintare, fiind gresit indrumata, a prevazut in statut ca schimbarea membrilor "consiliului director" se face de adunarea generala si se valideaza apoi in instanta. E o greseala de la infiintare dar daca asa s-a prevazut, asa trebuie facut. Dar pe viitor se poate discuta in adunarea generala sa se modifice statutul si sa nu mai fie nevoie de o incheiere judecatoreasca atunci cand adunarea generala isi alege alti oameni in organele de conducere.
Cititi statutul si vedeti daca si dv sunteti obligat la a merge in instanta.

...asociatia de proprietari din blocul nostru (vicepresedinte). Cenzorul imi atrage atentia aproape acelasi lucru...

Nu. Aici e clar. Chiar daca ar fi statutul intocmit cu asemenea prevederi, acesta trebuia adoptat, modificat conform Legii 230/2007. Iar aceasta prevede in ultimul articol:
Art. 61. - La data intrării în vigoare a prezentei legi se abrogă.... precum şi orice alte dispoziţii contrare.


Cat despre cenzor acesta are atributiuni atat in verificarea contabila cat si in supravegherea legalitatii activitatii asociatiei din toate punctele de vedere.
De aceea in comisia de cenzori este indicat sa se aleaga persoane cu studii economice sau juridice, chiar daca legea este permisiva, chiar prea permisiva dupa parerea mea.

Multumesc domnule, Adriantot. Incep sa ma apropii de un raspuns dar nu sunt lamurit pe deplin.
Situatia este usor discutabila. De exemplu...
Iata de ce: Noul comitet, profitand de o suma considerabila de bani din fondul de reparatii si chirii (sase scari) a inceput deja sa cheltuie fara masura pe diverse ,,investitii''. Vecinul Scarabeu depune plangere impotriva comitetului executiv pentru proasta gestionare, etc.
In cazul unui SRL instanta apeleaza la forul competent (anaf, registrul comertului) pentru a afla cine sunt actionarii.
In cazul asociatiei de proprietari, logic, instanta apeleaza la registrul Z pentru a afla cine sunt membrii com executiv. Schimbarea comitetului a fost inscrisa intr-un proces verbal. Atat. In registul asociatiilor si fundatiilor de la judecatoria... apar eu impreuna cu alti patru membri inca de acum 5 ani. Instanta ma cheama ca autor al prejudiciului. Eu nu am acces la documente (procese verbale, etc) sa justific neimplicarea mea in momentul de fata. Ce fac? Incep un cosmar de plimbat prin tribunale pana solicit in instanta ca asociatia sa furnizeze documente (procese verbale), din care sa reiasa ca eu si alti patru nu mai suntem factorii de decizie ai asociatiei... Pe langa asta, minunea ma costa timp, nervi, bani. Ceva nu este logic aici. Incep sa ii dau dreptate mosului.

Alte discuții în legătură

Modificare numar membri comitet executiv emilia160189 emilia160189 Buna ziua, Un comitet executiv este format din 5 membri inca de la infiintarea Asociatiei de proprietari. Numarul membrilor nu figureaza in statut sau in ... (vezi toată discuția)
Componenta comitetului executiv 6655 6655 Legea 230 / 2007 , art. 21 este neclara in ceea ce priveste componenta Comitetului executiv al Asociatiei. Se poate o explicatie a componentei acestuia ? (vezi toată discuția)
Schimbare presedinte Bibi62 Bibi62 Buna ziua, Va supun atentiei urmatoarea speta: Se convoaca Adunare generala extraordinara, se alege un nou comitet. Conform art. 26 lg. 230 noul comitet ... (vezi toată discuția)