Ati vazut acest contract? aveti o copie? In caz ca NU, mai intai trebuie sa fiti sigur privind situatia exacta:
-cereti la administratia financiara situatia imobilului, in care vor apare numele dumneavoastra si al coindivizarilor dv. asupra acestui imobil, costa 2 lei;
-cereti la oficiul cadastrului un extras CF de informare, pentru usurinta ar fi ideal sa aveti numarul CF si nr.topo, in care va apare contractul de vanzare-cumparare, numele vanzatorului si cumparatorilor, precum si uzufructul viager, extrasul de informare CF il aveti in 4 zile fara sa solicitati urgenta, costa cam 20 lei;
apoi vedeti mai departe ce faceti!
Despre INCHIRIERE, solicitati in scris chiriasului sa va achite de acum inainte partea de chirie intr-un cont personal sau in mana cu chitante (de mana)! Faceti in 2 exemplare adresa si cereti sa va raspunda in termen de 10 zile. In functie de raspuns, mai vedeti.
Fratii nu pot cere sa locuiasca daca uzufructuarul nu e de acord cu aceasta, caci ei pot eventual locui doar in cele 5/8 cote, DAR nu si in cele 3/8 ale dv. V-am dat aceste cateva informatii caci in parte este asemanator unui caz pe care il cunosc personal, dar mai cereti pareri si de la maestrii avocati.
Am scos un extras CF de informare si apar si cei 2 frati ai mei, dar e legal ceea ce a facut ? oare in astfel de situatie nu trebuia sa ceara si acordul meu la incheierea contractului,din cate stiu eu notarul intreaba daca mai sunt alti mostenitori sau proprietari. In legatura cu chiria exista un formular tip sau formulez eu ? si o trimit prin posta cu confirmare de primire.
Pe extrasul CF este trecut cabinetul si numele notarului. Cautati adresa cabinetului si mergeti sa cereti explicatii. In mare vorbind, situatia dv. este cam aceeasi, chiar daca s-a facut "asta". Adica: mama are doar 5/8, indiferent ca locuieste singura sau cu altcineva pe cota parte a ei de uzufruct. Fratii sunt proprietari fara drept de a locui, "doar daca" locuiesc cu acceptul mamei, in spatiul acela nedefinit al uzufructului de care beneficiaza mama. Ce e complicat ca aceste cote parti sunt "ideale", nu "materiale"... (Intrebati la notar, la orice notar, care va fi situatia casei si mostenitorilor, dupa decesul mamei...).
Pentru chirias sa faceti mai bine 3 exemplare cu data si semnatura dv. si eventual si a mamei, va retineti un exemplar si din cele doua trimise sa va trimita unul inapoi cu numar de inregistrare, data la care va trimite plata chiriei si semnat si stampilat... trimiteti textul formulat de dv. sa corespunda cu ceea ce impuneti, calculul partii de chirie care va revine, referiri la cheltuieli utilitati, etc. Daca aveti contract sa vedeti la ce se refera contractul, date din contract, daca nu apareti in contract sa faceti unul nou sau un Act aditional la contract, in orice caz sa va exprimati vointa referitor la drepturile dv.de proprietar de 3/8.
Analizati daca imobilul poate fi impartit fizic in apartamente distincte - intrari separate, toaleta, bucatarie si daca da faceti separarea si iesirea din indiviziune. Cat timp sunteti coproprietari orice act de inchiriare trebuie semnat de toti proprietarii apoi se declara la administratia financiara si se platesc impozite - pe venit si sanatate. Daca nu se face poate iesi cu amenzi mari.