Cazul meu este urmatorul:
- lucrez ocazional in Germania de aproximativ 8 ani avand un venit mediu in jur de 1000 de Euro lunar.
- Acum 6 ani m-am casatorit si in urma cu 5 ani din aceasta casatorie a rezultat un copil. Dupa cateva luni cu banii mei si bani imprumutati am cumparat un apartament, sotia mea nedepunand nici un ban. In continuare din banii mei, salariu plus credit, am cumparat mobila, o masina si 2 Ha terenuri agricole. Un credit inca mai se deruleaza pana in 2011.
- Sotia mea nu a dorit sa vina in strainatate preferand sa stea in Romania
- datorita acestor credite si cheltuielilor sotiei care trebuiau acoperite nu am avut posibilitatea sa-mi vizitez familia decat la intervale de 1-2 luni.
- Acum o saptamana sotia m-a anuntat ca a bagat simultan actiune de divort si partaj si doreste sa obtina tot ce avem in instanta datorita faptului ca are copil.
- Eu as urma sa platesc pensie alimentara si cheltuieli de judecata si sa raman fara nimic.
- Sotia mea are rude la tribunal, un procuror unchi si o verisoara judecator.
- Pe intreaga perioada a casatoriei a avut un salariu de 200 Euro net.
- a obtinut o evaluare a bunurilor care este mult peste valoarea reala, nu stiu din ce cauza.
Intrebarea mea ar fi daca eu am vreun drept sau asa este cum spune sotia mea ?
Am intentia sa depun o cerere de stramutare datorita relatiilor de rudenie ale sotiei mele si as dori sa va intreb daca am vreo sansa sa obtin stramutarea ?
Art.37 c.pr.civ. :"Cand una dintre parti are doua rude sau afini pana la gradul al patrulea inclusiv printre magistrati....,partea cealalta poate cere stramutarea pricinii la o alta instanta de acelasi grad....."
Art.38 c.pr.civ.":Stramutarea pricinii pentru motive de rudenie sau afinitate trebuie ceruta mai inainte de inceperea oricarei dezbateri.
Deci in mod cert cererea dvs. de stramutare este admisibila
Cu privire la actiunea de divort aceasta trebuieste dovedita cu acte,martori si ancheta sociala(cu privire la cresterea si incredintarea minorilor)
Date fiind cele relatate de dvs. nu cred ca ati avea mari sanse in incredintarea minorului,datorita distantei la care va aflati,faptului ca nu ati venit prea des sa il vedeti.In functie de probatoriile administrate si in masura in care puteti dovedi contrariul afirmatiilor sotiei sau ca aceasta este in imposibilitate legala sa isi exercite calitatea de mama ati putea obtine custodia copilului.
In privinta bunurilor actiunea de partaj se dovedeste cu acte,interogatoriu,martori si expertize de evaluare a bunurilor mobile si imobile.Dvs.trebuie sa dovediti cu interogatoriu si acte contributia dvs.superioara la achizitionarea bunurilior care vor fi evaluate prin expertizele mentionate.Poate cand veniti in tara,reusiti sa comunicati si faceti o intelegere amiabila cu sotia asupra bunurilor,valorii lor si a modului de atribuire,situatie in care intelegerea dvs.ar face parte integranta din hotararea de partaj iar aceasta hotarare ar fi definitiva conf.art.271 c.pr.civ.Ati scuti multe cheltuieli,iar procesul s-ar solutiona mult mai repede.Comunicare poate rezolva multe situatii dificile.
In mod normal ar trebui sa angajati un aparator care sa va reprezinte si sa va apere interesele in mod profesionist
cereti stramutarea pricinii.
sigur ca aveti dreptul la absolut tot ce ati cumparat in timpul casatoriei.
strangeti chitante si martori care sa ateste ca bunurile au fost cumparate de dvs.
ca proba in instanta aduceti si fluturas de-ai dvsde salariu si propuneti.
incercati sa cereti instantei sa aduca si sotia dvs fluturasul ei de salariu ca sa se vada cine a avut venitul mai mare.
Nu este chiar asa cum prezinta situatia sotia. In primul rand , nu se poate ca ea sa faca o evaluare a bunurilor dupa bunul plac. Daca sunteti menultumit ....solicitati in instanta efectuarea unei expertize.
Oricum, bunurile fiind comune, dobandite in timpul casatoriei, se prezuma o cota de 50%-50% pentru fiecare sot. Deci, din start aveti 50 %. Apoi, cu ajutorul unui avocat si cu probele pe care le veti propune, exact cum a aratat av.m.vasilescu aveti sanse sa obtineti o cota mai mare.
Dar solicitati stramutarea cauzei la alta instanta....
O sa fiti obligat insa , la plata unei pensii de intretinere pentru copil.
Din ce spuneti puteti solicita si obtine o cota mai mare de 50% din bunurile comune.
E greu de spus cat anume dar puteti ajunge si pana la 90%.
100% nu cred ca se poate in acest caz.
Trebuie sa va angajati un avocat din localitatea unde se desfasoara procesul intrucat aveti nevoie de aparare calificata.
Bine ca ati aflat de proces intrucat au existat persoane plecate la munca in strainatate care s-au trezit fara nimic la intoarcerea in tara.
Trebuie facuta cerere reconventionala si sa achitati taxa de timbru judiciar.
avocat Claudiu Lascsochi
Alte discuții în legătură
Divort
luci6775
sunt casatorit de 8 ani sotia mea are un copil din prima casatorie si sm facut cu ea inca un copil , ea nu a lucrat niciodata, eu am avut un apartament si ... (vezi toată discuția)