avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 956 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Cum pot recupera banii de la asigurari pentru masina ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Cum pot recupera banii de la asigurari pentru masina avariata de SPIR?

Buna ziua as avea si eu o intrebare cum as putea recupera sau daca as putea o polita de asigurare din 2009 kind mascati (S.P.I.R)au tras dupa un infractor si o nimerit masina mea dauna find atunci de 6600 ron cu diviz dela servis .am poze cu procurori la fata loculuisi actele.Al doua intrebare eu cu sotia si fetita am fost socati pute fi mai rau ca glontu o intrat prin parpriz si o esit prin luneta am platit la avocati sa se ocupe de caz dar o zis dupa mult tinp ca ne luptam cu morile de vint ,As dori sa stiu pot da statu in judecata la CEDO?Pentru ca nu as dori sa ramanem numai cu keltuieli din partea mea find nevinovati prin sinplu fapt ca treceam cu msina prin acea zona.( inpuscaturi Borsa 05 aug 2009 ).
VA multumesc
Ultima modificare: Joi, 5 Decembrie 2013
Admin, administrator
Aici problema este destul de complicata:
Este clar ca asigurarea trebuie sa plateasca.
Dar sunt doua actiuni :
1 dauna materiala, adica costul reparatiei masinii etc pe care o plateste asigurarea
2. Dauna psihica - pentru a putea obtine dauna morala trebuie insa documentata prin cure medicale tratamente costuri medicale ale sedintelor de tratament si dauna psihica in sine.
Dar aici nu asigurarea plateste dupa parerea mea. Plateste cine a cauzat acest prejudiciu ( cred ca trasi la raspundere sunt politistii si deci raspunderea delictuala este a lor nu a companiei de Asigurari.
Trebuie facuta delimitarea intre raspunderea Companiei - care raspunde si plateste pt dauna materiala- in cazul in care erati la zi cu polita de asigurare. Se duc tratative dupa care daca nu se cade la un acord se face actul de citatie .
Si delimitata raspunderea polituistului care a tras gresind tinta .in urma unui proces, trebuie vazuta sentinta, ..motivatiile apoi se decide daca se contesta in Curtea de Casatie - din nou vazut motivul respingerii apoi la CEDO. Nu este o lupta cu morile de vant dar este complicata strada.
fara sa vad documente, in mod generic asa vad lucrurile.
La data producerii evenimentului trebuia sa sesizati in scris conducerea SPIR asupra aspectului pe care il prezentati, solicitand efectuarea unei anchete care sa stabileasca modul de actiune al politistilor implicati in eveniment si responsabilitatile acestora vis a vis de lege. Cu documentul de raspuns primit de la conducerea SPIR, in urma sesizarii dvs., dupa caz (nerespectarea legii, etc.), puteati cere in instanta daune morale de la cei raspunzatori de socul provocat dvs.(daca ei erau nominalizati in actul respectiv), inclusiv de la institutia respectiva (SPIR).
La peste 4 ani de la producerea evenimentului este greu de crezut ca actiunea dvs. in instanta impotriva eventualilor raspunzatori de producerea evenimentului, cu afectarea dvs., nevinovatii fiind, poate fi primita de catre instanta, in conditiile in care este posibil ca fapta (daca este vorba de asca ceva) sa se fi prescris deja.
Daca polita dvs. de asigurare se refera la daunele produse in urma unui accident de circulatie nu veti fi despagubit. Evenimentul la care va referiti nu a fost un accident de circulatie intrucat nu intruneste conditiile ca un eveniment rutier sa fie declarat accident de circulatie.

Art.75 din OUG 195/2002prevede>
Accidentul de circulatie este evenimentul care întruneste cumulativ urmatoarele conditii:
a) s-a produs pe un drum deschis circulatiei publice ori si-a avut originea într-un asemenea loc;
b) a avut ca urmare decesul, ranirea uneia sau mai multor persoane ori avarierea a cel putin unui vehicul sau alte pagube materiale;
c) în eveniment a fost implicat cel putin un vehicul în miscare;
d) s-a produs ca urmare a încalcarii unei reguli de circulatie.

Cel putin conditia de la litera d) nu este indeplinita.

ing. Ioan Ciobanu
Da, se pare ca doar daca aveati CASCO puteati recupera prejudiciul de la asigurari.

Aveati insa o actiune in justitie indreptata impotriva persoanei juridice care a produs prejudiciul material.
Daca nu ati exercitat aceasta actiune civila s-a prescris.
Ideea nu ar fi rea insa nu cred ca Ministerul de Interne poate sa ii dea bani cu titlu de despagubire in baza unei medieri mai ales ca ei stiu ca a operat prescriptia dreptului material la actiune.

Alte discuții în legătură

Daună auto provocată unei mașini parcate lângă a mea. acoperă rca paguba în aceste condiții? Diana0099 Diana0099 Buna ziua. Am scapat usa de la masina ( cand iesem de la volan ) într-o masină parcata langa. Masina pagubita e noua , julitura e vizibilă. Devizul ... (vezi toată discuția)
Fara permis mytyca545 mytyca545 am ramas fara permis la o tamponare in interiorul parcari kaufland desi scrie ca e parcare privata si ca nu isi asuma raspunderea pt incidente help my (vezi toată discuția)
Accident rutier? teonisia teonisia Buna ziua, Intr-o intersectie nedirijata, datorita lipsei de vizibilitate un autovehicul intra mai mult in intersectie ca sa se asigure.Alt autovehicul care ... (vezi toată discuția)