Buna seara,
Parintii mei ne-au donat sorei mele si mie apartamentul. Ei au drept de uzufruct viager. Acum ei vor sa divorteze. Mama mea este bolnava (dubly bypass si hipertiroidism) si nu poate sa plece din apartament. Are si aproape 60 de ani. tatal meu esue cu 5 ani mai tanar decat ea si are probleme cu alcoolul. Ce mai... este alcoolic si foarte violent.
Concluzia este ca mama vrea sa divorteze. Cum va decurge partajul? Are mama sanse sa ramana in apartament?
Multumesc.
Sunt curios cum ar raspunde cineva cu experienta...
Eu unul nu prea vad cum sa-l inlaturati din drept. M-am oprit la articolul 747. Uzufructul poate inceta la cererea nudului proprietar atunci cand uzufructuarul abuzeaza de folosinta bunului, aduce stricaciuni acestuia ori il lasa sa se degradeze. al. 3 spune ca instanta poate dispune fie stingerea uzufructului fie preluarea folosintei de nudul proprietar , cu obligatia acestuia de a plati uzufructuarului o renta pe durata uzufructului. sau va puteti intelege cu tatal...daca se poate, dar din ce ati spus are probleme cu alcoolul
Nu au pe ce sa mai faca partaj, bunul e al copiilor.
Dvs ca proprietari trebuie sa il actionati in judecata pt motive expuse de thad mai sus sau altele.
Mama poate cere si obtine un ordin de restrictie si protectie si ca masura de protectie evacuarea. .
Cu referire la primul subiect, cel al userului Astrid2013.
Din moment ce jurisprudenţa CEDO stabileşte că în sfera noţiunii de „bun" intră, în primul rând, dreptul de proprietate asupra bunurilor mobile şi imobile şi celelalte drepturi reale, nu văd de ce, în cazul dreptului real de uzufruct dobîndit sub regimul comunităţii de bunuri nu s-ar putea introduce, cu succes, o acţiune privind partajul după încetarea prin divorţ a regimului comunităţii bunurilor, partaj purtînd asupra bunului "drept de uzufruct viager".
Citez dintr-o decizie a Tribunalului Buzău, din 2012:
Dreptul de uzufruct dobandit de fostii soti prin contractul de vanzare cumparare mai sus mentionat , este un drept devalmas specific comunitatii de bunuri , in cuprinsul contractului nefiind precizate cotele parti ce se cuvin fiecarui uzufructuar.
Dacă există un drept real devălmaş, caracteristic comunităţii de bunuri, dacă dreptul real de uzufruct este un bun, atunci el este supus, în ceea ce priveşte partajul, normelor comune în materie, adică inclusiv posibilităţii partajului la încetarea regimului comunităţii.
Uzufruct
mateimaria
Doresc si eu un raspuns.mentionez ca sunt casatorita de 16 ani si am 2 copii minori.am mostenit un apartament de la tatal meu iar mama mi a dat partea ei si ... (vezi toată discuția)