avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 372 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune familie fara copii; cu frati
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune familie fara copii; cu frati

Un cuplu fara copii a decedat la interval de o zi unul de altul, din cauze naturale ambii, nu ca urmare a vreunui accident. Ambii au frati. Care este procedura de succesiune? Dar in cazul unor (posibile si probabile) testamente care ii protejaza reciproc (daca moare el primul, casa si bunurile ii raman ei si invers), intervalul de numai o zi intre decese este relevant sau ramane in vigoare testamentul ultimul supravietuitor?
Va multumesc!
(daca nu am explicat foarte pe enteles, va rog sa -mi cereti lamuriri suplimentare).
Va foarte multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 07:18, 8 Decembrie 2013
Mostenirile se dezbat in ordine, dupa data deceselor.
Sotul supravietuitor ( si daca ii supravietuia o ora ) imparte mostenirea pe jumatate cu fratii decedatului.
daca ar exista un testament in favoarea sotului, mostenitorilor celui ultim decedat le revine la final tot ce au avut sotiim
Avem doua mosteniri ce vor fi dezbatute succesiv

Mostenirea sotului decedat mai intai este culeasa de sotul supravietuitor (intervalul este relevant ca dovada a supravietuirii) astfel:
a) singur (daca exista un testament in favoarea sa/ daca a fost instituit legatar universal)
sau
b) alaturi de fratii defunctului (fratii primului decedat)

Mostenirea sotului decedat la interval de o zi (= averea sa + ceea ce a cules de la sotul decedat mai intai) va fi culeasa de fratii sai (fratii ultimului decedat).

Nu mai are importanta daca acest din urma sot avea sau nu un testament in favoarea primului sot decedat. Orice legat devine caduc daca legatarul nu mai este in viata la data deschiderii mostenirii. (= data mortii)

A nu se confunda data deschiderii mostenrii (mostenirea se deschide in clipa mortii) cu data dezbaterii mostenirii. A dezbate = a discuta pe larg si adesea in contradictoriu (la notar sau in instanta) ...despre mostenirea deschisa in clipa mortii celui despre a carui mostenire este vorba.
Ultima modificare: Vineri, 6 Decembrie 2013
romascanu, moderator
Va multumesc foarte mult pentru raspuns si insist in a rezuma ceea ce am inteles eu, pentru confirmare. In termeni profani eu inteleg ca:
a) in cazul succesiunii fara testament fratii primului decedat primesc 25% (reprezentand jumatate din jumatatea fratelui lor), iar fratii ultimului decedat primesc 75% (reprezentand jumatatea initiala a sotiei plus jumatate din averea sotului prim decedat)
b) in cazul unor testamente ce protejaza reciproc sotii, singurul testament in vigoare este al ultimului supravietuitor, caz in care fratii acestuia impart 100% din avere (intrucat, inteleg, averea ramasa dupa decesul primului sot revine in acest caz exclusiv celui de-al doilea)
Am inteles corect?
b) in cazul unor testamente ce protejaza reciproc sotii, singurul testament in vigoare este al *primului decedat, caz in care fratii ultimului supravietuitor impart 100% din avere (intrucat, inteleg, averea ramasa dupa decesul primului sot revine in acest caz exclusiv celui de-al doilea)

Da.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament soti fara copii, dar cu animale de companie , daca mor amandoi justmeanamaria justmeanamaria Buna ziua . As avea o intrebare legata de testament . Eu si sotul meu nu avem copii . Vrem sa ne facem testament prin care sa ne lasam unul altuia tot ce am ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. de curând sora mea a murit. ea a fost căsătorită ... Marialuiza27 Marialuiza27 Buna ziua. De curând Sora mea a murit. Ea a fost căsătorită dar nu a avut copii. Soțul ei fiind mai mic cu 10 ani ..ea a decis sa ii facă testament sa ... (vezi toată discuția)
Testamente reciproce jeana jeana Stimati forumisti acum 3 ani am facut doua testamente reciproce pt toate bunurile comune facute in timpul casatoriei precum si pt bunurile obtinute din ... (vezi toată discuția)