Un cuplu fara copii a decedat la interval de o zi unul de altul, din cauze naturale ambii, nu ca urmare a vreunui accident. Ambii au frati. Care este procedura de succesiune? Dar in cazul unor (posibile si probabile) testamente care ii protejaza reciproc (daca moare el primul, casa si bunurile ii raman ei si invers), intervalul de numai o zi intre decese este relevant sau ramane in vigoare testamentul ultimul supravietuitor?
Va multumesc!
(daca nu am explicat foarte pe enteles, va rog sa -mi cereti lamuriri suplimentare).
Va foarte multumesc anticipat!
Mostenirile se dezbat in ordine, dupa data deceselor.
Sotul supravietuitor ( si daca ii supravietuia o ora ) imparte mostenirea pe jumatate cu fratii decedatului.
daca ar exista un testament in favoarea sotului, mostenitorilor celui ultim decedat le revine la final tot ce au avut sotiim
Mostenirea sotului decedat mai intai este culeasa de sotul supravietuitor (intervalul este relevant ca dovada a supravietuirii) astfel:
a) singur (daca exista un testament in favoarea sa/ daca a fost instituit legatar universal)
sau
b) alaturi de fratii defunctului (fratii primului decedat)
Mostenirea sotului decedat la interval de o zi (= averea sa + ceea ce a cules de la sotul decedat mai intai) va fi culeasa de fratii sai (fratii ultimului decedat).
Nu mai are importanta daca acest din urma sot avea sau nu un testament in favoarea primului sot decedat. Orice legat devine caduc daca legatarul nu mai este in viata la data deschiderii mostenirii. (= data mortii)
A nu se confunda data deschiderii mostenrii (mostenirea se deschide in clipa mortii) cu data dezbaterii mostenirii. A dezbate = a discuta pe larg si adesea in contradictoriu (la notar sau in instanta) ...despre mostenirea deschisa in clipa mortii celui despre a carui mostenire este vorba.
Va multumesc foarte mult pentru raspuns si insist in a rezuma ceea ce am inteles eu, pentru confirmare. In termeni profani eu inteleg ca:
a) in cazul succesiunii fara testament fratii primului decedat primesc 25% (reprezentand jumatate din jumatatea fratelui lor), iar fratii ultimului decedat primesc 75% (reprezentand jumatatea initiala a sotiei plus jumatate din averea sotului prim decedat)
b) in cazul unor testamente ce protejaza reciproc sotii, singurul testament in vigoare este al ultimului supravietuitor, caz in care fratii acestuia impart 100% din avere (intrucat, inteleg, averea ramasa dupa decesul primului sot revine in acest caz exclusiv celui de-al doilea)
Am inteles corect?
b) in cazul unor testamente ce protejaza reciproc sotii, singurul testament in vigoare este al *primului decedat, caz in care fratii ultimului supravietuitor impart 100% din avere (intrucat, inteleg, averea ramasa dupa decesul primului sot revine in acest caz exclusiv celui de-al doilea)
Testamente reciproce
jeana
Stimati forumisti
acum 3 ani am facut doua testamente reciproce pt toate bunurile comune facute in timpul casatoriei precum si pt bunurile obtinute din ... (vezi toată discuția)