avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 870 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Impozitul pe venit pentru PFA
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Impozitul pe venit pentru PFA

Buna ziua,

As vrea sa ma lamuriti cu urmatoarea chestiune:
Profitul este diferenta dintre incasari si plati, de-a lungul unui an. Adica la 31 decembrie 2013 se incheie anul si in RJIP si se plateste impozit pe ceea ce rezulta ca si profit din calculele respective, nu?
Apoi incepand cu 01 ianuarie 2014 se incepe numerotarea in RJIP de la 1 si apoi in martie (sau in mai, ca nu stiu clar termenul...) se depune la ANAF declaratia 200 pentru profitul realizat in 2013. E corect asa?

Imi cer scuze, probabil sunt intrebari aiurea, dar sunt la inceput cu PFA-ul si incerc sa inteleg exact ceea ce am de facut.

Si in cazul in care firma este pe pierderi in acest an, din august de la infiintare si pana in decembrie, care e procedura?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Tessy , utilizator 11:40, 6 Decembrie 2013
In timpul anului 2013 ati facut platile anticipate pentru impozitul pe venit calculate la venitul estimat din declaratia 220 depusa la infiintare. Anul urmator, pana pe 25 mai 2014 veti completa si depune declaratia 200 cu situatia anului 2013. Apoi veti primi acasa o decizie de impunere in care se va face regularizarea impozitului real fata de cel platit si veti primi inapoi sau veti mai plati, daca e cazul.
In cazul in care aveti pierdere, veti trece pe declaratie, pierdere neta in loc de castig net. Si evident dupa pierdere nu veti plati impozit.
Multumesc George-Neagu.

Si in cazul pierderii, cum se recupereaza aceasta? Si in cat timp? Si mai ales, prin ce modalitate?
Ultima modificare: Vineri, 6 Decembrie 2013
Tessy, utilizator
Dumneavoastra depuneti declaratia 200 asa cum rezulta ea. Cei de la finante vor trece in decizia de impunere pe care o sa v-o trimita in 2015 si pierderea corespunzatoare anului 2013, de recuperat in 2014.
Va multumesc pentru raspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata pfa fara venit DoruH DoruH Buna seara.am infiintat un PFA in anul 2013.Contabilul a declarat 5000 lei profit, 4500 lei pierderi, iar 500 lei venit, fara ca eu sa am activitate pe el si ... (vezi toată discuția)
Recuperare pierdere pfa contawest contawest Buna ziua , Va rog sa-mi spuneti cum trebuie sa procedez in cazul recuperarii pierderii in cazul pfa. In anul 2013 a avut pierdere 9000 lei In anul 2014 a ... (vezi toată discuția)
Plata anticipata impozit pe venit+cass andreigabriela23 andreigabriela23 Sunt inregistrata fiscal din data de 10.09.2013 pentru activitatea de traducator si interpret autorizat.In urma deciziei de impunere anticipativa a impozitului ... (vezi toată discuția)