trope_doi a scris:
Pagubitul care recurge la constrangeri... fizice si morale pt a-si recupera bunul furat poate si trebuie judecat pt fapta sa, dar nu pt fapta altuia – chiar daca este cel care a comandat actiunea de recuperare a bunului (instigare de care s-ar putea dezice...). Maniera arestarii – in cazul binecunoscut – lasa foarte mult de dorit si chiar nu cred ca s-ar impune judecarea in arest pe motiv ca ar fi "exemplu” pt altii tentati sa isi faca dreptate singuri.
Aceste adunaturi de infractori (numite impropriu clanuri, in sensul... infractional) nu sunt scapate de sub control... Cred ca – din pacate – sunt chiar bine controlate de... "oamenii legii”...
Tare mai cred ca Troupe doi are dreptate.
Ceea ce nu stim este daca violentele au fost dictate sau au avut loc instantaneu cand hotii fugeau ( in cazul amintit).
Daca fugi dupa hoti si incerci sa ii prinzi se poate spune ca ai avea dreptul.
Asta daca politia se misca prea incet.Si daca revenim la chestiunea cu clanurile si oamenii legii chiar si o persoana calma se poate enerva.
Eu nu cred ca a dori sa vorbesti cu hotul constituie infractiune iar daca hotul fuge si vrei sa-l opresti iarasi nu comiti o infractiune.Singura problema ar putea fi aceea ca in loc sa fie dusi la politie unde hotii ar fi fost incarcerati au fost dusi pentru a promite ca nu mai fura...
Aici e infractiunea pe de-o parte ( lipsirea ilegala de libertate) si recunostiinta hotilor care au depus plangere, pe de alta parte.
Sa mai fie omul ingaduitor cu hotii.
Of, nu vreau sa ma gandesc ca Iovan chiar a facut bine ca nu a fost ingaduitor cu hotii...
Daca era ingaduitor poate era si el arestat.
Poate ca acestea sunt paradoxurile justitiei...
avocat Claudiu Lascoschi