avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Adeverinta
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Adeverinta

Buna seara!!!!am luat un apartament prin licitatie,cu datorii la administratie(datorii ale vechiului proprietar),iar acum imi trebuie adeverinta de la administratie ca sa pot vinde apartamentul,iar administratorul nu vrea sa mi o elibereze,cum pot obtine adeverinta?????(mentionez ca datoriile nu sunt ale mele,sunt ale vechiului proprietar)Multumesc!!!!
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 11:22, 28 Decembrie 2013
Probabil, va trebui sa achitati dvs si datoriile vechiului proprietar, devreme ce Asociatia de Proprietari nu a facut demersuri pentru recuperarea acestor datorii de la vechiul proprietar...
Cand ati cumparat apartamentul la licitatie nu s-a pus si problema acestor datorii cine le va plati?
chris31 a scris:
am luat un apartament prin licitatie,cu datorii la administratie

Atunci cand ati cumparat acel apartament ati stiut ca are datorii catre administratie, asa cum spuneti.
Vanzarea-cumpararea unui apartament se poate face conform legii 230/2007 prin achitarea datoriilor si obtinerea adeverintei de la asociatie din care sa rezulte ca sunt achitate debitele. O alta varianta este tranzactiei fara adeverinta de la asociatie dar cu consemnarea, in actul de vanzare-cumparare autentificat la notariat, a faptului ca debitele se preiau de cumparator.
Asa cum relatati, ati cumparat cu datorii. Platiti datoriile si obtineti adeverinta ori vindeti cu datorii asa cum ati cumparat si plateste viitorul proprietar.
Iata prevederile legii 230/2007:
Art. 20. -
(1) Proprietarii care îşi înstrăinează apartamentele sau spaţiile cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă sunt obligaţi ca la întocmirea formelor de înstrăinare să facă dovada achitării la zi a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari.
(2) Notarii publici nu vor autentifica actele de înstrăinare fără o adeverinţă din partea sociaţiei de proprietari, care să reprezinte dovada achitării la zi a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, eliberată în original sub semnătura preşedintelui şi a administratorului asociaţiei de proprietari, cu precizarea numelui şi prenumelui acestora, şi cu ştampila asociaţiei de proprietari. Actele de înstrăinare încheiate cu nerespectarea acestei obligaţii sunt nule de drept.
(3) În cazul existenţei unor datorii către asociaţia de proprietari, înstrăinarea proprietăţii se poate face numai dacă se introduce în contract o clauză privitoare la preluarea datoriilor de către cumpărător.



As aduce cateva completari la cele aratate mai sus.
Instrainarea unei locuinte prin licitate, nu urmareste o procedura obisnuita, adica „actele” nu sunt intocmite de un notar, ci de catre un executor judecatoresc.
Ceea ce este foarte interesant in speta aceasta este ca autorul topicului recunoaste ca:
... am luat un apartament prin licitatie,cu datorii la administratie(datorii ale vechiului proprietar),iar acum imi trebuie adeverinta de la administratie ca sa pot vinde apartamentul,iar administratorul nu vrea sa mi o elibereze,cum pot obtine adeverinta?????

Spun acest lucru deoarece majoritatea celor care achizitioneaza locuinte prin licitatie, afirma ca nu au stiut ca apartamentul avea datorii la asociatie, desi in 100% dintre cazuri aceste locuinte (inglobate intr-un condominiu) au debite catre as. prop. destul de consistente.
As avea cateva intrebari pe care doresc sa le discutam: Speta: un proprietar si-a gajat locuinta la banca pentru a obtine un imprumut pe care nu-l mai poate achita, cine este de fapt proprietarul apartamentului in momentul cand se ajunge la licitatie, ca acolo se ajunge in final? Si cine are obligatia sa declare/sa informeze ca apartamentul are debite la asociatie?
Din cate stim, conf. prev. L230/2007, art. 51(1) - as.prop. are un privilegiul imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentului si a altor proprietati individuale...

Tine cineva cont de aceasta prevedere? Are executorul judecatoresc, obligatia de a informa potentialii participanti la licitatie despre existenta unor debite, precum si valoarea acestora?
Dar daca as. prop. nu a instituit privilegiul imobiliar (proprietarul nu are debite mari care sa determine as.prop. sa i-a masura instituirii privilegiului imobiliar), dar care trebuiesc achitate cumva, nu?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Apartament cu datorii , proprietar nou cmd_ro cmd_ro Un apartament care avea datorii de 10000 lei , a fost cumparat prin licitatie , noul proprietar a adus actul de proprietate in care scrie ca apartamentul nu ... (vezi toată discuția)
Haos la asociatia de proprietari znicolae9 znicolae9 Asociatia noastra de proprietari se confrunta cu urmatoarea problema.Avem un datornic pe care l-am dat in judecata ptr restante la intretinere. Primul termen ... (vezi toată discuția)
Santajat de asociatia de proprietari sect 5 bucuresti mihaimitrea mihaimitrea Buna seara! Sunt intr o situatie disperata! Am cumparat o locuinta acum un an prin Adjudecare-Licitatie de la un executor judecatoresc.In urma licitatiei si ... (vezi toată discuția)