avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 720 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Obligarea de a-mi da demisia
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Obligarea de a-mi da demisia

In urma unor discutii cu angajatorul am fost obligat in luna apriliie 2012 ( in calitate de angajat) sa-mi cer demisia.Nu am fost de acord si nu am semnat cererea completata de contabilul firmei al carei original il am si il pastrez ca proba.In luna iulie,am cedat insistentei patronului de a semna demisia ,care spunea ca o va inregistra la CM in cazul ivirii altor divergente intre noi(deoarece nu avea motive sa ma concedieze m-a obligat sa cer demisia).S-a completat o cerere de demisie in luna iulie 2012,pe care am semnat-o.Am continuat sa muncesc,iar la sfarsitul lunii oct 2013(tot in urma discutiilor legate de achitarea datoriilor de bani existente), am fost anuntat ca voi fi concediat.Nu am primit nici un preaviz sau instiintare scrise.Am aflat de la contabil (verbal) ca mi s-a desfacut CIM incepand cu data de 01.11.2012.Pe perioada CIM nu am semnat niciun stat de plata.Inainte de a actiona in instanta,e bine sa depun o petitie la ITM.?Pot cere reangajarea si primirea drepturilor salariale?Ce sanse am ?Multumesc
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Decembrie 2013
danny20164, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:19, 8 Decembrie 2013
da.acea demisie nu a fost inregistrata decat la 31.10.2012,din cate am inteles.nu am primit preaviz ,in aceasta perioada lucrand in continuare.
Ultima modificare: Duminică, 8 Decembrie 2013
danny20164, utilizator
Daca nu s-a acordat preaviz ,atunci c.i.m. trebuia sa inceteze la data de 31.10.2012.

1, Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

In acest caz, solicitati in scris angajatorului sa va elibereze un exemplar de decizia de incetare a c.i.m.
Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

2. Daca nu ati semnat nicun stat de plata, atunci insemnaca ca nu ati primit salariu. Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.

Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea coflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie claudia104 claudia104 eu mi am dat demisia cu acordul ambelor parti si a trecut o luna de cand nu mi s-a facut lichidarea pe motiv ca sunt cercetata de lipsa in gestiune.ce am de ... (vezi toată discuția)
Demisie yogub yogub Bună ziua și La mulți ani! Am lucrat ca și lucrător comercial la un magazin alimentar pana în data de 23.12.2019.Pe data de 20.12.2019 am prezentat ... (vezi toată discuția)
Drepturi salariale michat michat Buna ziua, pe data de 17 ianuarie mi-am dat demisia de la locul de munca. (Institutie bugetara).Precizez ca nu am avut preaviz. As dori, daca se poate, sa imi ... (vezi toată discuția)