Buna ziua,
Lucrez ca sofer montator la o firma de mobila si am primit o decizie de sanctionare pentru savarsirea faptei de a cere avantaje materiale clientilor doar ca decizia este bazata pe 3 persoane contactate telefonic (una din luna septembrie) si care afirma treaba asta, este posibil ca cele spune se acesti 3 clienti sa fie doar pentru ca nu le-a placut fata mea sau ca nu am pus un corp cum vroiau ei nu? iar decizia se refera la abatere disciplinara si se sanctioneaza in temeiul prevederilor art264 alin1 lit a si art268 din Codul muncii cu advertisment scris. Intrebarea mea este articolele care le-am citit si eu nu face referire la fapta mea? Mi s-a comunicat de la conducere ca mi se vor opri din banii este posibil avand in vedere ca este advertisment scris si nu referat? Si daca articolele nu sunt in regula pot sa sesizez Sectia de Litigii de Munca? va rog ajutati-ma cu un raspuns
Abaterile disciplinare sunt prevazute in regulamentul intern al angajatorului.
Codul Muncii prevede doar sanctiunile care pot fi aplicate unui salariat care a savarsit o fapta ce constituie abatere disciplinara.
Abaterea disciplinară este o faptă în legătură cu munca şi care constă într-o acţiune sau inacţiune săvârşită cu vinovăţie de către salariat, prin care acesta a încălcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de muncă sau contractul colectiv de muncă aplicabil, ordinele şi dispoziţiile legale ale conducătorilor ierarhici.