avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 647 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Acordare indemnizatie somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Acordare indemnizatie somaj

Buna ziua,
Va rog sa-mi raspundeti si mie la urmatoarea problema:
Am castigat in instanta procesul cu fostul meu angajator, care mi-a desfacut contractul de munca in prima zi dupa reintoarcerea din concediul de ingrijire a copilului de 2 ani ( ianuarie 2013)
Sentinta s-a pronuntat si urmeaza a fi dusa la indeplinire in cursul saptamanii viitoare.
Eu nu am solicitat si reintegrarea in munca, ci doar anularea deciziei de concediere considerata abuziva si acordarea unor despagubiri functie de salariu.
Intrebarea care se pune este daca pot beneficia de ajutor de somaj dupa incetarea de drept a contractului cf.art 80 alin 3 din codul muncii.
Eu sunt in prezent in perioada de somaj si sunt obligata din cate am inteles, sa restitui indemnizatia incasata in aceasta perioada intrucat fostul angajator este obligat sa-mi plateasca retroactiv toate taxele cuvenite pana la data cand se incheie cf. hotararii instantei contractul de munca.
Dupa incheierea acestor formalitati pot sa reiau procedura de intrare in somaj, practic perioada actuala de somaj urmand sa fie anulata de drept?
Cu multumiri,
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Decembrie 2013
rodicadumitru, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:03, 7 Decembrie 2013
Incetarea de drept a c.i.m. in baza art.80 alin.3 C.mun. nu va da posibilitatea sa beneficiati de somaj.

Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a) incetarea raportului de munca în temeiul art. 56 lit. b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
b) incetarea raportului de munca la initiativa angajatorului, prin notificare scrisa, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
......

Prin urmare, acestea sunt articolele care dau posibilitatea sa se beneficieze de somaj .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie MARIANASAVA MARIANASAVA BUNA ZIUA.Am o intrebare daca plec de la locul de munca prin demisie cu respectarea preavizului de 20 de zile calendaristice am dreptul la somaj dupa aceea ? (vezi toată discuția)
Indemnizatie de somaj cirsteaioana cirsteaioana Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea problema: am lucrat 5 ani la o firma si mi s-a desfacut contractul de munca cu acordul partilor, ... (vezi toată discuția)
Incetarea c.i.m. astfel incat sa se beneficieze de somaj carmen.balan1967@yahoo.com carmen.balan1967@yahoo.com Buna ziua ! Se poate obtine indemnizatie de somaj daca CIM se incheie cu alt art. din codul muncii - nu 65. O fosta angajata ( CIM per. det. 5 luni ) al ... (vezi toată discuția)