avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 710 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... lnstanta competenta si temei de drept
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

lnstanta competenta si temei de drept

Am hotarare legalizata definitiva si executorie de drept - conflict de munca din oct 2012 si hot irevoc CAB prin care a fost respins recurs anagajator
In acest rastimp am solicitat de doua ori in scris , de doua ori telefonic administratorului -unic asociat sa execute hotararea si mi-a raspuns si in scris de doua ori, motivand ca nu e vorba de rea credinta ci, ba ca n-are bani in conturi si are datorii la buget de stat, ba ca salariile nu sunt calculate si ca atare, in opinia sa creanta nu e certa...
Nu mai pot sa-i acord credit, in sensul ca nu mai pot sa-i prezum buna credinta, inca doi ani, pana la prescriptia dreptului de a solicita executare silita, asa ca n-o sa mai ma rog sa execute de buna-voie ci, ma voi adresa unui executor judecatoresc.
Vreau sa solicit instantei de judecata obligarea angajatorului la plata dobanda legala (penalizatoare) a sumelor datorate incepand de la data pronuntarii Hot definitiva si executorie de drept pana la data platii acestora (am vazut hot in conflicte de munca in care s-au acordat la cererea salariatului in judecata la fond sau in recurs - ex Hot nr. 842 din 6 .04.2011a CATimisoara - da' avocata mea mi-a zis ca e ok sa cer daune morale si fiind habar-nista asa am facut, nestiind care este diferenta intre daune morale si actualizare creanta cu dobanda legala (am motivat aiurea daune morale cu lipsa de folosinta a banilor) asa ca, desi angajatorul are sa-mi dea salarii din 2008 si 2009, instanta mi-a aprobat pe buna drepatate doar actualizarea cu indice infalatie; acum ca, avand in vedere ca ma duce cu "bombonica" si nu executa hotarea, ma simt in drept sa cer si sa mi se accepte obligarea la plata dobanda penalizatoare pentru neexecutare - cred ca obligatia de plata a sumelor din hotarare (inclusiv salariile datorate, inclusiv daune morale pentru desfacerea neintemeiata a CIM, inclusiv suma reprezentand cheltuieli de judecata , precum si cea reprezentand despagubiri egale cu salariile ... pana la pronuntarea hot) a devenit scadenta la data pronuntarii... - gresesc, bat campii?
- trebuie sa cer obligarea la plata dobanda legala penalizatoare ( asta e sintagma corecta?) inainte de a merge la executor sau pot sa cer si dupa incuviintare executare silita?
- la ce instanta trebuie sa depun cererea ?
- care e temeiul de drept pe care sa-l invoc in cerere?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: integrity , utilizator 17:25, 9 Decembrie 2013
Mergeti la executor cu hotararea obtinuta.

Precis acesta o sa stie cum va face sa o puna in executare si sa solicite toate sumele trecute in acea hotarare.

Nu mai aveti ce sa solicitati la instanta dvs. acum. Tot ce trebuia cerut, ati cerut cand s-a judecat procesul. Vi s-a acordat prin hotararea obtinuta. Daca debitorul (adica angajatorul) sustine ca nu exista sume trecute, sa conteste el... sa-si bata el capul cu instanta competenta, temei de drept, avocati, etc...

PS: nu am inteles cum ati consultat un avocat sau ati avut avocat... si tot "habar-nista" sunteti... sau avocatul consultat era "habar-nist" ?!?! ... ar fi trebuit sa luati altul, daca era asa...
Să înțelegem că încă nu ați primit niciun ban?Ați putea încerca și o plângere penală, în temeiul art. 261 din codul muncii.,, Art. 261. [neexecutarea plăţii salariului]
Neexecutarea unei hotărâri judecătoreşti definitive privind plata salariilor în termen de 15 zile de la data cererii de executare adresate angajatorului de către partea interesată constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 6 luni sau cu amendă.
Va multumesc pentru raspuns.
Tocmai ca nu am cerut actualizarea cu dobanda pe care mi-ar fi acordat-o incepand cu data scadenta a salariilor. Acu' am aflat si io ca pentru lipsa de folosinta a banilor se cere dobanda, nu daune morale... asta e, am "pierdut" niste bani ca nu i-am cerut... si nici nu mai pot cere ...ca s-a prescris posibilitatea sa cer dobanda la salarii din 2008 si 2009
Acum vreau actualizarea sumelor cu dobanda legala /penalizatoare de la data la care trebuia sa execute si n-a executat. E admisibila cererea?
La ce instanta ma adresez si in ce temei de drept?
multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Urgent.....! dana131 dana131 Va rog un ajutor din partea dumv, pentru a -mi recupera salariile castigate in instanta ce trebuie sa fac mai departe ?ce acte imi trebuiesc la executor ... (vezi toată discuția)
Executare silita-litigiu munca CONSTANTIN NICU CONSTANTIN NICU In urma unui litigiu de munca prin sentinta civila definitiva si executorie din 02.12.2010 instanta a constatat nulitatea deciziei de conderiere si a ... (vezi toată discuția)
Dobanda legala - restante salariale Radamante Radamante 1. Avem mai multe titluri executorii referitoare la restante salariale. 2. Instantele au stabilt ca sumele trebuie actualizate cu rata inflatiei. 3. Avand in ... (vezi toată discuția)