avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1036 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Certificat de mostenitor anulat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Certificat de mostenitor anulat

Buna seara, va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema juridica.
In anul 2006 pe numele doamnei X a fost emis un certificat de mostenitor din masa succesorala facand parte un apartament. In urma unei plangeri penale facute de catre presedintele asociatiei de proprietari unde este arondat imobilul, (in anul 2009) certificatul de mostenitor emis pe numele doamnei X a fost anulat. Ulterior succesiunea a fost declarata vacanta aceasta revenindu-i statului. In decizia penala care i-a anulat certgic de most. s-a retinut faptul ca testamentul olograf care a stat la baza emiterii certificatului de mostenitor nu a fost scris de catre defunct ci de catre domana X.
Intrebarea este urmatoarea: ce sanse are doamna x sa se indrepte impotriva statului pentru a-si recupera cheltuielile pe care le-a facut pentru intretinerea imobilului ( geamuri termopan si o centrala de apartament ) in perioada in care si-a produs efecte primul certificat de mostenitor. Care este izvorul rap. jur. obligational , care ar fi temeiul juridic al unei astfel de actiuni? multumesc
Cel mai recent răspuns: ramona_moraru , utilizator 20:03, 9 Decembrie 2013
Cred că este pe deplin aplicabil principiul nemo auditur propriam turpitudinem allegans. Sau principiul bunei credinţe, adică tot pe acolo.

Ar putea merge pe îmbogăţirea fără justă cauză, dar nu are nicio şansă, dacă citim atent prevederile art.1346 lit.c) din codul civil.
Nu inteleg la ce va referiti. Cum se poate interpreta acest text de lege in sensul respingerii unei astfel de actiuni

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retrocedari FrunzaGabriel FrunzaGabriel Buna ziua.Mai multe imobile si terenuri au fost confiscate strabunicului meu de catre regimul comunist.Nu am depus inca nici o cerere de retrocedare sau ... (vezi toată discuția)
Intervenient fortat intr-un dosar sorin6000 sorin6000 Buna ziua! In anul 2005 am cumparat impreuna cu sotia mea (intre timp am divortat) un imobil+teren cu credit ipotecar de la o persoana fizica, la notariat, ... (vezi toată discuția)
Motiv de anulare in recurs amuri amuri Buna ziua! Am obtinut o hotarare definitiva in favoarea mea, intr-un proces civil. La recurs, partea adversa, ca sa construiasca un motiv de anulare, si ... (vezi toată discuția)