Un cetatean al unei tari UE (Germania) si-a achitat contributiile pentru pensie in tara lui dar la un moment dat s-a mutat in RO si nu a mai achitat contributiile in tara sa. Pe vremea aceea neavand drept de munca in Ro nu si-a achitat contributiile pentru pensie nici aici.
Ulterior s-a imbolnavit si a inceput demersurile pentru a obtine pensie de invaliditate din tara lui dar desi are certificat de invalid eliberat de institutia din tara sa, a fost refuzat pe motiv ca la data imbolnavirii nu era asigurat, ceea ce este adevarat dar totusi si-a achitat contributiile timp de 15 ani.
Acum, cineva i-a spus ca daca ar fi muncit in RO o perioada si si-ar fi achitat contributiile ar fi putut cere prin Casa de Pensii din Ro si pensia de invaliditate din tara de origine. Deci conditia principala ar fi sa fi contribuit in doua tari UE. Cum in RO nu a achitat inca nimic se gandea sa incheie un contract cu Casa de Pensii si ulterior sa-si ceara pensia de invaliditate , dar nu stie exact care este procedura si nici daca se poate.
Momentan situatia persoanei este in felul urmator: cetatenie germana, drept de sedere in RO, casatorita cu cetatean roman, a achitat contributia in tara sa timp de 15 ani, momentan este invalida, tara de origine refuza sa-i acorde pensie de invaliditate sau de boala ( nu stiu exact cum se numeste), deci cetatean UE, invalid si fara nici un venit, se afla in intretinerea sotului.
Stie cineva vreo solutie sau cum ar trebui sa procedeze?
Categoria de pensie la care faceti referire se numeste pensie de invaliditate.
Persoana la care faceti referire poate beneficia de pensie de invaliditate, potrivit art. 58 din Legea nr. 19/2000, daca invaliditatea s-a ivit ca urmare:
-a unui accident de munca;
-a unei boli profesionale;
-a tuberculozei;
-neoplaziilor;
-SIDA, indiferent de stagiul de cotizare.
Intrucat cererile, insotite de documente, trec pe la Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale, va sugerez sa va adresati Directiei Relatii Externe din cadrul acesteia, pentru a va comunica procedura de urmat.
D-na Gabriela Pintea va multumesc frumos pentru raspuns, problemele de sanatate sant de domeniul cardiologiei.
O sa incerc sa obtin informatii de la Directia Relatii Externe a Casei de Pensii, nu stiam ca exista.
Pensionare tbc
Donic
Am varsta de 40 de ani, dintre care 20 de ani vechime neintrerupta. Anul trecut am fost depistat cu TBC. In luna iunie fac 180 de zile de concediu medical. ... (vezi toată discuția)