am fost depistata ca fiind purtatoare a virusului HIV(stadiul B2),mi s-a pus si un diagnostic de insuficienta renala gr 2,precum si sindrom nefrotic.intrebarea mea este daca am dreptul la pensie de boala.daca da,care sunt actele necesare intocmirii dosarului?
Puteti beneficia de pensie de invaliditate indiferent de stagiul realizat si de varsta pe care o aveti, evident. Primul pas este sa fiti trimisa la comisia de expertiza medicala, de catre medicul dvs. Comisia va emite decizie de incadrare in grad de invaliditate. In temeiul deciziei de incadrare in grad de invaliditate, casa de pensii va emite decizia de stabilire a pensiei de invaliditate.
Art. 58 - Legea nr. 19/2000
În cazul în care invaliditatea s-a ivit ca urmare a unui accident de muncă, a unei boli profesionale, a tuberculozei, neoplaziilor, SIDA, precum şi în situaţia în care invaliditatea s-a ivit în timpul şi din cauza îndeplinirii obligaţiilor militare prevăzute la art. 38 alin. (1) lit. c), asiguratul poate beneficia de pensie de invaliditate, indiferent de stagiul de cotizare.