Am achizitionat marfa de la un furnizor, apa minerala.
La momentul actual apa este expirata, furnizorul nu o primeste retur dar a zis ca ne ofera produse promotionale care sa acopere valoarea apei.
Intrebarea mea este cum ne putem scadea in gestiune cu aceasta apa? Ea a ramas la noi, ce document putem intocmi sa ne scadem cu ea?
Perisabilitatile calculate in baza prevederilor HG 831/2004 publicata in M.Of. nr. 522 din 10 iunie 2004 sunt deductibile, ce depaseste este cheltuiala nedeductibila.
D.p.d.v. al impozitului pe profit, perisabilitatile sunt cheltuieli deductibile limitat in baza prevederilor art. 21 alineatul (3) litera d).
Prin HG 831/2004 perisabilitatile pentru apa minerala sunt reglementate la pct. 22 din anexa nr. 1 "LIMITELE ADMISIBILE de perisabilitate pentru produse alimentare si nealimentare".
128 alin. 8 litera c) din Codul fiscal e abrogat, el prevedea inainte faptul ca nu contituie livrare de bunuri scoaterea din gestiune a marfurilor degradate calitativ.
Stocurile degradate si neimputabile sunt reglementate de normele de aplicare pentru art. 148 din Codul fiscal, ce stabilesc ca nu se ajusteaza TVA pentru bunurile ce indeplinesc cumulativ conditiile:
1. degradarea calitativa a bunurilor se datoreaza unor cauze obiective dovedite cu documente;
2. se face dovada ca bunurile au fost distruse.
D.p.d.v. al documentelor, leguitorul nu prevede expres un document tip, eu recomand procesul verbal si decizia de administrator.
Din punctul de vedere al justificarii faptului ca bunurile au fost distruse, va recomandam sa intocmiti un contract de preluare a acestor deseuri, cu un reciclator autorizat sau cu o societate de salubrizare, ce detine autorizatie ANRSC, in temeiul Legii 101/2006 privind salubrizarea localitatii.