avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 725 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Am pierdut plângerea contravenþionalã iar organul ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Am pierdut plângerea contravenþionalã iar organul de executare îmi cere sã achit ºi restul de amendã

Va supun atenției următoarea speța:
la data de 26 oct 2011 am primit un Proces Verbal De Constatare a Contravenției din data de 03-10-2011 prin care sunt sancționat pentru circulația pe drumul național fără a deține rovinieta valabila la data 08-04-2011.

In data de 28 oct 2011 am efectuat plata a jumătate din minimul amenzi conform celor menționate in PVCC si art. 8 alin 4 din og 15/2002.
După efectuarea plați am contestat Procesul verbal la data de 11-11-2011 pentru lipsa semnături agentului constatator deci nulitatea actului.

Pe fond instanta respinge acțiunea, menținând dispozițiile PVCC. iar in recurs admite in parte plângerea înlăturând plata despăgubirilor.

După toate astea vine si ANAF cu o Somație de plata pentru restul de amenda.

Bine înțeles ca am contestat bazaconia.

Acum ANAF-ul e emanat o întâmpinare in care arata ca motive de respingere a contestației "ca ne întemeiata si nefondata" deoarece reclamantul a formulat o plângere contravențional iar titlul de creanța - titlul executor nu este PVCC ci decizia din recurs.... astfel judecătoria a transmis spre executare silita sentință civila nr. ... "urmare organul fiscal a procedat corect la emiterea actelor de executare pt restul de suma"

La aceasta întâmpinare este atașată o circulara 490977-24-07-2013 "referitor la aplicarea unitara a dispoz. art. 28 alin. 1 din 2/2001" care concluzionează "indiferent de momentul in care a fost formulata plângerea in termen de 48 ore sau in cel de 15 zile în condițiile respingerii acțiuni facilitatea plații a jumătăți din minim nu își mai produce efectul"

Nu mai înțeleg nimic. Am plătit amenda in 48 de ore ar pentru ca am contestat şi am pierdut, plătesc restul?

Ce fac în continuare, ce răspuns documentat sa dau?

Cel mai recent răspuns: ContSters214341 , utilizator 11:50, 18 Decembrie 2013
Nu platiti restul. Faceti dovada cu chitanta initiala ca ati achitat, in cazul in care veti avea probleme.
Sa emis titlu executoriu si somatie. Cred ca singurul lucru care mi-a ramas de facut (defapt am si facut) este o contestatie la executare. Voi lasa instanta sa se pronunte.
degustibus a scris:
La aceasta întâmpinare este atașată o circulara 490977-24-07-2013 "referitor la aplicarea unitara a dispoz. art. 28 alin. 1 din 2/2001" care concluzionează "indiferent de momentul in care a fost formulata plângerea in termen de 48 ore sau in cel de 15 zile în condițiile respingerii acțiuni facilitatea plații a jumătăți din minim nu își mai produce efectul"

Ce să mai spui despre o astfel de circulară decât "iată efectele reorganizării ANAF"? Să ne ferească Dumnezeu să avem de-a face cu asemenea interpretări ale legii!

Plata a jumătate din minimul amenzii este un drept prevăzut prin act normativ. Circulara în discuţie este un act intern, iar printr-un act intern nu ai voie să anulezi drepturi prevăzute prin acte normative. Este echivalent cu a abroga anumite dispoziţii legale sau a adăuga la lege. Aşa ceva nu este permis. Trebuie să atacaţi circulara în contencios administrativ şi să solicitaţi suspendarea contestaţiei la executare până la soluţionarea acţiunii prin care aţi atacat circulara.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Decembrie 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Apararea este de-a dreptul hilara. ANAF nu are competente privind emiterea actelor normative. Este doar o interpetare legala data unor texte de lege, pentru uzul intern. Este ca si cum as da in judecata un cetatean care s-a uitat urat la mine pe strada si m-as apara cu Codul de conduita al angajatorului meu, in care o astfel de conduita este incriminata.

:))

Poate referirea din circulara este la situatia in care se doreste a se achita minimul in 48 de ore de la respingerea contestatie, caz in care interpretarea este una normala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proces pentru rovinieta pierdut tibstefaug tibstefaug Speta se prezinta asa: in 26-10-2011 a primit un proces verbal de constatare pentru lipsa rovinieta, in data de 28-10-2011 am achitat minimul amenzi adica ... (vezi toată discuția)
Posibilitate achitarii a jumatate din minimul sanctiunii s.stefan s.stefan Buna ziua, Plangerea impotriva procesului verbal de contraventie a fost respinsa iar solutia data de instanta am vazut-o pe site-ul de specialitate. In ... (vezi toată discuția)
Plata amnezii rutiere in 48 de ore kid_vova kid_vova Am fost oprit de Politia Rutiera pentru nerespectarea culorii semaforului si neacordarea prioritatii la trecerea de pietoni, mi-a fost retinut permisul pentru ... (vezi toată discuția)