avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 469 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Act vanz-cump sau donatie?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Act vanz-cump sau donatie?

Buna ziua!
Bine v-am gasit! Sper sa ma puteti ajuta in urmatoarea problema:
Apartamentul in care locuiesc este proprietatea mamei si tatalui meu ( este pe numele ambilor). Parintii sunt despartiti ( dar nu au divortat), mama locuieste cu mine in apartament. Eu sunt singurul lor copil si deci, singurul mostenitor.
Dorinta parintilor mei este ca apartamentul sa imi ramana mie. Exceptand varianta mostenirii, pentru care am inteles in mare cum se procedeaza, ar mai fi variantele de act de vanzare cumparare sau donatie. Mai exista si alta varianta?
Daca imi puteti spune, va rog, ce ar trebui sa fac in fiecare din cele doua cazuri. Care varianta ar fi mai ieftina? ( si daca stiti cumva si cam care sunt preturile).
Daca parintii divorteaza si la partaj tatal face un act notarial prin care renunta la partea sa in favoarea copilului, se poate face asa?

Va multumesc anticipat pt rasp.
madi
andreidinax a scris:

Donatia este mai problematica, chiar fiind singurul mostenitor in sensul ca donatarul este tinut la avea o anumita atitudine de recunostiinta fata de donator, atitudine care poate fi interpretata (de ex. parintii pot revoca donatia in urma unei certe pe motiv ca fiul lor nu este recunoscator pt bunul donat). Este mult mai simplu si mai sigur prin vanzare cumparare.


Sa fim seriosi. Revocarea donatiei pentru ingratitudinea nu poate opera decat prin hotararea unei instante de judecata, pentru fape grave, enumerate de codul vicil. Faptul ca fiul e nerecunoscator nu este motiv de revocare a donatiei.
Bine bine dar se poate revoca, prin vanzare cumparare se evita acest lucru, iar pretul este aproximativ acelasi. Este foarte probabil sa nu se intample asa ceva dar de ce sa riste omul cand poate sa nu riste? Ca sa nu mai vb. de cazul ipotetic in care parintii lui vor mai avea si alti copii.
Ultima modificare: Luni, 6 Aprilie 2009
Andrei Dina, Avocat
andreidinax a scris:

Bine bine dar se poate revoca, prin vanzare cumparare se evita acest lucru, iar pretul este aproximativ acelasi. Este foarte probabil sa nu se intample asa ceva dar de ce sa riste omul cand poate sa nu riste? Ca sa nu mai vb. de cazul ipotetic in care parintii lui vor mai avea si alti copii.


Avand in vedere ca parintii sunt divortati, exista posibilitatea sa apara si altii copii, teoretic, dar care sa aiba o rezerva succesorala de 1/2 din rezerva donatarului. Nu stim varsta parintilor. :) O putem afla si asa vom sti daca riscul reductiunii donatiei este sau nu real.Eu cred ca poate fi ieftina solutia cu antecontract si actiune in emiterea unei hotarari care sa tina loc de contract de vanzare-cumparare. Cred ca ocolim astfel onorariul notarului.
Ultima modificare: Luni, 6 Aprilie 2009
ContSters42249, utilizator
Cat de usor recurgeti la barbarismul pronuntarii unei hotarari care sa tine loc de contract autentic.

:bow: Va multumesc mult ca va implicati asa de tare in subiect....
Aproape ca ma simt prost ca am iscat o discutie asa aprinsa....:">

Alte discuții în legătură

Vanzare sau donatie apartament ? wvf wvf Sora mamei mele impreuna cu sotul ei sunt de acord sa imi cedeze apartamentul lor(un apartament de 4 camere in Bucuresti Sector 6). Care este varianta cea mai ... (vezi toată discuția)
Donatie intre parinti si proaspat casatoriti imih imih Buna seara, Parintii prietenei mele au un apartament, prietena mai are un frate. S-a hotarat ca dupa casatoria noastra, sa ne dea noua apartamentul Stiu ... (vezi toată discuția)
Donatie supermoni supermoni daca un act de donatie poate fi atacat in justitie si de catre cine (vezi toată discuția)