Buna ziua,
Ma intereseaza ce statut am din momentul implinirii varstei legale de pensionare, pana la data emiterii deciziei de pensie (dosarul fiind depus la Casa de Pensii in ziua implinirii varstei). Pot fi considerat deja pensionar sau persoana activa? In cazul angajarii cu C.I.M. cu timp partial la un S.R.L. mi se va retine contributia pentru somaj (pensionarilor nu li se retine aceasta contributie)?
Aveti statut de angajat, depunerea dosarului, nu inseamna ca este si aprobat. De la data primirii deciziei, o veti prezenta angajatorului care va intomci decizia de incetare a activitatii.
Daca ati implinit varsta standard de pensie si aveti vechimea minima ceruta de lege, atunci aveti statutul de pensionar care cumuleaza pensia limita de varsta cu salariul. Pensia o primiti de la data depunerii dosarului.
Nu se retine contributia pentru somaj!
Multumesc pentru raspuns. Logic, asa am gandit si eu.
Incetarea C.I.M. initial a avut loc la data implinirii varstei, conform legislatiei in vigoare (cu decizie de lichidare etc.). Problema era ca am incheiat apoi contract part time la aceeasi firma (cu transmitere in Revisal), ca pensionar, iar in declaratia 112 figurez la categoria pensionar si nu stiam daca a fost corect.
@ D.nul Georgeserban
1. Poti avea si statut de angajat si de pensionar.
2. Dosarul este depus la Casa de Pensii pentru a putea obtine o suma de bani stabilita in baza legii.
3. Nu am ce decizie sa prezint angajatorului, odata ce am implinit varsta legala de pensionare, contractul meu individual de munca inceteaza de drept. Pentru continuarea activitatii trebuie incheiat un alt CIM.