Voi naste intr-o saptamana si am cateva nelamuriri cu privire la depunerea dosarului pentru crestere copil ( am intrebat si la agentiile sociale dar tot nu au reusit sa ne lamureasca ).
Eu nu indeplinesc conditiile de acordare fiind in somaj de la data de 22.04.2013. Inainte de somaj am avut concediu crestere copil fara plata ( dupa primii doi platititi de stat l-am luat si pe al 3 –lea an fara plata ). Am fost LA agentia de plati din Campineanu si am verificat la departamentul juridic care mi-a spus ca din cauza acestui concediu fara plata NU indeplinesc conditiile de acordare.
Dar ca sotul poate depune actele el fiind profesor si activand in campul muncii fara intrerupere de ani buni.
Eu am depus concediul de sarcina si lauzie la somaj incepand cu 02.12.2013 fiindu-mi sistata indemnizatia de somaj pana se termina concediul ( sau pana il intrerup eu daca nu doresc sa stau cele 126 de zile).
Intrebari :
1.Poate depune dosarul dupa ce trec cele 43 de zile de lauzie daca eu nu reintru in somaj si continui cu restul de concediu medical?
2. Daca ramaneam in somaj fara a intra in concediul medical il putea depune in termen de 60 de zile de la nasterea copilului?
3. Poate intra in concediu oricand pe perioada celor 60 de zile sau din ziua in care imi inceteaza mie concediul de sarcina?
4.Poate aplica si pentru stimulentul de insertie fara a intra in ccc? Sau trebuie sa stea neaparat in aceea luna obligatorie ? Daca opteaza pentru stimulent fara ccc il luam doar pana la 1 an sau pana la doi ani?
5. Am vazut ca solutionarea actelor dureaza 2-3 luni. PE aceasta perioada practic noi nu avem nici un venit ?
6. Este adevarat ca s-ar fi simplificat situatia daca eram casnica ? Dosarul se putea depune in termen de 60 zile de la data nasterii , iar eu dadeam doar o declaratie pe proprie raspundere ca nu am venituri?
Inca un aspect important este faptul ca C.I. nostru are adrese diferite. Sotul sta in Olt si eu in Bucuresti.
Imi cer iertare pentru multele intrebari puse dar avand in vedere ca mai avem o fetita in intretinere si mai vine un zmeu cautam variantele cele mai bune pentru a ne putea descurca onorabil.
VA multumesc din suflet pentru timpul acordat
gabriela
1. - Tatal copilului poate depune cererea pentru concediu crestere copil (CCC) oricand doreste pana la implinirea varstei de 2 ani copilului.
- Tatal copilului poate intra in CCC dupa ce se termina concediul de maternitate al dvs. sau daca renuntati la el dupa 42 de zile de la anstere poate intra in CCC incepand cu a 43-a zi de la nasterea copilului.
- Nu se poate cumula indemnizatia pentru CCC cu indemnizatia pentru conecdiul de materniatte chiar daca ele sunt luate de alt parinte.
2. Chiar daca nu ati fi luat conecdiu de maternitate tatal nu putea sa intre in CCC mai repede de a 43-a zi de la ansterea copilului deoarece dvs. indepliniti conditiile pentru a beneficia de conecdiu de maternitate.
3. - Tatal copilului poat intra oricand vrea in CCC, asa cum am spus mai sus., la pct.1.
- Cererea pentru CCC se face catre angajator iar actele se depun la Primarie in termen de 60 de zile lucratoare de la data cu care doreste sa intre in CCC.
- Cu cat depune actele mai repede cu atat va primi mai repede indemnziatia pentru CCC.
4. - Poate opta direct pentru stimulentul de insertie de 500 lei lunar fara sa intre in CCC.
- Stimulentul de insertie se primeste pana implineste copilul 2 ani.
- Daca opteaza direct pentru stimulentul de insertie se considera ca a optat pentru CCC pana la varsta de 1 an.
- In aceasta perioada, de pana la varsta de 1 an, va putea oricand sa suspende plata stimulentului de insertie si sa solicite indemnizatie pentru CCC (dar doar pana la varsta de 1 an).
5. - Termenul pana la care Agentia Judeteaja pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) emite decizia de aprobare si punerte in plata a indemnziatiei pentru CCC sau a stimulentului de insertie ar trebui sa fie de maximum o luna de zile.
- De regula se intarzie deoarece, se spune, ca nu au personal suficient.
- Nu intereseaza pe ei ca nu aveti venit in acaesta perioada de intarziere.
6. - Daca dvs. nu ati fi indeplinit conditiile pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu de maternitate sotul ar fi putetu beneficia de indemnziatie pentru CCC sau stimulent de insertie incepand cu data nasterii copilului.
- Termenele de aprobare nu erau mai scurte.
7. - Daca sotul are domiciliul in Olt depune actele la Primaria din localitatea de domiciliu.
- Daca are resedinta (cu viza de flotant) in Bucuresti depune actele la Primaria de sector.
nu sunt lamurita cu un aspect; eu sunt in somaj si nu indeplinesc conditiile de primire a indemnizatiei pentru crestere copil; pentru ca tatal sa beneficieze de acest concediu sau stimulent poate depune cererea chiar din ziua nasterii copilului asa cum mentionati la pctul 6?
daca el depune cererea eu pot merge in continuare cu somajul sau trebuie sa-l sistez?
1. Tatal poate poate beneficia de CCC sau de stimulentul de insertie incepand cu data nasterii copilului numai daca dvs. nu ati fi putut beneficia de concediu de maternitate (126 de zile).
2. Dar dvs. sunteti deja in concediu de maternitate iar dupa terminarea acestuia dvs. reluati somajul iar sotul poate solicita CCC si indemnizatia aferenta sau popate solicita stimulentul de insertie.
3. Pe perioada cat sotul este in CCC sau primeste stimulentul de insertie dvs. puteti beneficia de indemnizatia de somaj.